Доступність посилання

ТОП новини

Електоральні симпатії


Тетяна Ярмощук Київ, 27 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До дострокових парламентських виборів залишається два місяці. Якими чинниками керуватимуться українці цього разу, і чи змінилося їхнє сприйняття політичних процесів?

Втомившись від старих, за її словами, «політиканів» Катерина каже, що серед політичного розмаїття шукатиме чогось нового, якусь третю силу, якесь нове віяння. Політичні сили, які зараз представлені на політичній карті, вже були, чи у владі, чи в опозиції. «Вони перемішуються, як у каструлі, сьогодні у владі, завтра в опозиції, а якоїсь нової сили у нас в Україні просто немає», — каже вона.

Мотивації вибору

Соціологічні дослідження засвідчили: обираючи ту чи іншу політичну силу, виборці керуватимуться трьома чинниками, втім, поділ політиків на наших та чужих залишається й сьогодні. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказала науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

Соціологічні опитування вказують, що, обираючи партії, люди орієнтуються на три основні мотиви:

· ідеї і пропозиції партії · лідери партій · досвід попередньої діяльності.

Дуже часто вибір буває емоційний, каже Бекешкіна. «А головне, на жаль, у нас іде вибір “наші – не наші”, голосуй за своїх, щоб не перемогли чужі. Як поділ пішов за часів президентських виборів, так він і залишається. І на жаль, поки що виборча кампанія іде стінка на стінку”, — переконана соціолог.

Розчарування зростає

У порівнянні з минулими парламентськими виборами зараз люди більш розчаровані, тож сприймають цю нинішню кампанію пасивніше, вважає психолог Наталія Кухтіна. Люди психологічно втомилися. Вони не бачать сьогодні варіантів, які б їх мотивували до якихось дій, нічого нового їм ніхто не запропонував. «Люди керуються більше своїми почуттями. І хто буде людям симпатичніший, за того вони підуть і проголосують»,— вважає психолог.

Старі технології

Наразі політики не вигадали нічого нового, щоб сподобатися електорату, тож використовуватимуть усі старі технології, вважає політолог Артем Біденко. «Наші політики дуже консервативні, вони не мислять навіть на рік уперед. Використовується те ж саме. Ви погляньте на ті слогани, які використовуються, це те ж саме, що було на минулих виборах, можливо, трохи перекручене. Вони не встигли підготуватися, вибори для них були неочікуваними».

Згідно із третім Указом Президента про розпуск парламенту, дострокові вибори мають відбутися 30 вересня. У Секретаріаті Президента не виключають появи ще одного Указу про призначення позачергових виборів, при цьому можливість зміни дати цих виборів відкидають.
XS
SM
MD
LG