Доступність посилання

ТОП новини

Військова допомога США державам Перської затоки


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 30 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах адміністрація президента Джорджа Буша має намір прохати Конгрес схвалити продаж дружнім Америці країнам Перської затоки, насамперед Саудівській Аравії, пакету сучасних озброєнь. Загальний обсяг контракту — 20 мільярдів доларів. Поставку озброєнь розраховано здійснити упродовж наступних десяти років.

Повідомлення це, поки що неофіційне, з"явилося спочатку в газеті «Нью-Йорк Таймс» з посиланням на анонімних урядовців, але одразу після публікації цей факт підтвердив один із чільних працівників Пентагону.

20-мільярдний пакет озброєнь призначений перш за все Саудівській Аравії, а також Бахрейну, Кувейту, Оману, Катару та Об’єднаним Арабським Еміратам. Пакет включає останньої моделі авіабомби супутникового наведення, нові кораблі, а також передбачає модернізацію саудівського протиракетного захисту та реактивних винищувачів.

Мета продажу цих озброєнь та технологій – посилити воєнну потугу дружніх Сполученим Штатам країн на противагу посиленню Ірану

Як вважає «Нью-Йорк Таймс», обсяг і зміст пакету озброєнь може викликати застереження з боку багатьох законодавців у Конгресі. Серед конгресменів, як також у Білому домі, існує переконання, що Саудівська Аравія не відіграє бажаної позитивної ролі щодо Іраку. Зокрема, саудівців звинувачують у фінансовій підтримці противників іракського уряду.

Сьогодні, у понеділок, державний секретар США Кондоліза Райс і міністр оборони Роберт Гейтс вирушають на Близький Схід. У перебігу свого візиту вони наголошуватимуть, як пише «Нью-Йорк Таймс», на «важливості ролі сунітських арабських сусідів (тобто саудівців) у підтримці поміркованих в уряді Іраку».

Збільшення американської допомоги стосуватиметься також Ізраїлю та Єгипту

Зі свого боку, Ізраїль побоюється, що збільшення і модернізація саудівського арсеналу може спричинити зменшення якісної переваги ізраїльських збройних сил. Очевидно, враховуючи ці побоювання свого близькосхідного союзника, адміністрація президента Буша обіцяє надати Ізраїлеві військову допомогу в обсязі 30 мільярдів доларів упродовж наступних 10 років, тобто 3 мільярди доларів щороку. Це значно перевищує теперішній рівень допомоги.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт заявив репортерам, що він задоволений тим, що Вашингтон має намір збільшити військову допомогу Ізраїлеві і тим врівноважити продаж озброєнь Саудівській Аравії та іншим державам Перської затоки. За словами Ольмерта, «це збільшить військову допомогу з боку Сполучених Штатів на 25 відсотків. На мою думку, це значне й важливе збільшення оборонної допомоги Ізраїлеві», – сказав прем’єр-міністр. – «Ми розуміємо потребу Сполучених Штатів допомагати поміркованим арабським державам, які створюють єдиний фронт зі Сполученими Штатами й нами у боротьбі проти Ірану».

За повідомленням «Вашингтон Пост», США також готують пакет військової допомоги Єгиптові обсягом біля 13 мільярдів доларів упродовж наступних 10 років.
XS
SM
MD
LG