Доступність посилання

ТОП новини

Нове відео про трагедію дітей Беслану спростовує офіційну версію судового вироку суду Росії


Василь Зілгалов Прага, 31 липня 2207 (RadioSvoboda.Ua) – Комітет «Матері Беслану» отримав поштою нове відео з деталям початку штурму школи в Беслані російськими спецпідрозділами і обстрілів її напередодні штурму ззовні із важкої зброї, зокрема – з гранатометів. Це спростовує офіційну версію прокуратури і суду, що штурм був розпочатий після вибуху, здійсненого терористами в середині школи, внаслідок якого загинуло понад 300 осіб, більшість з яких діти.


Beslan, 3.09.2004. Storm. Штурм
Більшість рідних тих дітей, які загинули у вересні 2004 року під час штурму школи в Беслані, не вірять офіційній версії розвитку і наслідків цих трагічних подій. Нагадаємо, що у перебігу захоплення школи номер один в Беслані 1-3 вересня 2004 року заручниками терористів опинилися 1128 осіб. Під час проведення спец-операції загинуло понад 330 осіб, понад 700 заручників і 55 співробітників ФСБ були поранені. Загинув 31 терорист і лише один із них, Нурпаші Кулаєв, був захоплений живим.

Нове відео, прислане невідомим, до комітету «Матері Беслану», ілюструє, що перед початком штурму на третій день подій спецпідрозділи ФСБ проводили обстріл школи, у тому числі з гранатометів. Вірогідно, що відеозапис цей проводився прокуратурою, і він однозначно свідчить, що офіційна версія парламентської комісії Александра Трошина не відповідає дійсності. Прохання комітету «Матері Беслану» включити цю стрічку до основної справи

Марина Литвинович, редактор інтернет-сайту «Правда Беслану», де оприлюднене згадане відео, каже Радіо Свобода про цей факт: «Це підтверджує саму основну версію про те, що початком подій, які розгорнулися 3-го вересня в Бесланській школі, стали не вибухи, здійснені бойовиками всередині залу, а обстріли школи ззовні з гранатометів та вогнеметів».

Анет Ґадієва, член комітету «Матері Беслану», яка втратила у цій трагедії доньку, каже Радіо Свобода: «Ми знову заявляємо прохання, щоб ця стрічка була включена до основної справи, хоча вона у них і була, та чомусь це не враховувалося. До уваги цю стрічку чомусь не брали».

Спостерігачі інформують, що офіційна влада в Росії фактично припинила розслідування справжніх причин подій в Беслані, незважаючи на вимоги постраждалих. Ось що каже Радіо Свобода керівник організації «Голос Беслану» Елла Кесаєва: «Неважко здогадатися, що вони (прокуратура) будуть довго і вперто нічого не розслідувати, як вони і роблять це три роки. І ще на додачу, ми можемо цю касету прикласти до нашої скарги в Страсбурзький суд».

Російський аналітик з Інституту політичного та військового аналізу Сєргей Маркедонов каже Радіо Свобода з цього приводу: «На мій погляд, захоплення терористами дітей як заручників — сам по собі настільки варварський акт, що навіть будь-які дії і помилки та навіть злочини спецслужб, які буди допущені, вони тьмяніють у порівнянні з цим актом терористів».

Слід зазначити, що у судовій справі щодо подій в Беслані фактично був засуджений до довічного ув’язнення лише згаданий уже терорист Нурпаші Кулаєв.
XS
SM
MD
LG