Доступність посилання

ТОП новини

Зйомки фільму для Білгород-Дністровської фортеці закінчилися пожежею


Ірина Перешило Одещина, 31 липня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – Пам’ятка Національного значення в Одеській області – Білгород-Дністровська фортеця кілька останніх тижнів диміла і горіла. Пожежу, як стверджують місцеві мешканці, спричинила російська кінокомпанія, котра місяць тому проводила на території п’ятисотлітньої пам’ятки зйомки фільму «Три мушкетери».

Фінальною сценою фільму, за сценарієм, мала бути пожежа. З цієї причини, як свідчать місцеві мешканці, частину стіни і одну з веж п’ятисотлітньої фортеці обклали багатометровими джгутами, просякнутими горючою сумішшю, і підпалили.

Кіношники фінальну сцену відзняли і поїхали, а вежа диміла кілька тижнів, поки пожежу не помітили археологи.

Пожежників викликали 4 рази

Начальник Міжнародної Південної Середньовічної експедиції, старший науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук України Світлана Біляєва каже, що про пожежу дізналися зовсім випадково. Старший науковий співробітник Львівської політехніки архітектор Алла Михайлітвна полюбляє вечорами ходити фортецею і робити замальовки. Одного вечора вона побачила, що з однієї вежі іде дим і спалахи вогню. Вона негайно побігла до охоронця і почала вимагати викликати пожежників, бо фортеця горить. «А вона вже давно горить»,— відповів охоронець.

Археологи викликали пожежників чотири рази. Загасити полум’я швидко перешкоджали сильний вітер і складні доступи до фортечних веж. В результаті пам’ятка національного значення серйозно пошкоджена.

«Не було пожежі у фортеці. Це все дурниці»

Дозвіл на проведення зйомок російській кінокомпанії давало Одеське управління охорони пам’яток, особисто начальник структури Наталія Штербунь, яка, коментуючи подію, стверджує, що пожежі не було. «Все, що було навколо фортеці, нібито якась пожежа, я розцінюю як провокацію. Я не люблю спекулятивних ситуацій. Ну не було пожежі у фортеці. Це все дурниці». Переконує пані Штербунь.

Якщо пожежі не було, то з якого дива дерев’яні перекриття всередині стін, виготовлені 500 років тому з середземноморського дуба, майже повністю згоріли? А розчин, яким скріпляли каміння, від вогню перетворився на вапно і став крихким. За півтисячі років Білгород-Дністровська фортеця достойно витримала 50 облог. І в найближчій перспективі унікальне укріплення може впасти.
XS
SM
MD
LG