Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані почався суд над підозрюваними членами забороненої ісламістської організації


Влада країни звинувачує 30 підсудних у приналежності до угруповання «Хезб ут-Тахрір». Їх підозрюють у намаганні залучати до організації нових членів. Їм висунули звинувачення в членстві в нелегальній організації і в розпалюванні ворожнечі на релігійному ґрунті.

Влада країни звинувачує 30 підсудних у приналежності до угруповання «Хезб ут-Тахрір». Їх підозрюють у намаганні залучати до організації нових членів.

Їм висунули звинувачення в членстві в нелегальній організації і в розпалюванні ворожнечі на релігійному ґрунті.

Як повідомила Радіо Свобода речниця Комітету національної безпеки Казахстану, серед підсудних – керівники відділків організації з усіх регіонів країни, фінансисти і видавці її літератури.

Організація «Хезб ут-Тахрір» («Партія визволення») називає себе наднаціональною ісламською політичною партією, яка домагається встановлення в мусульманському світі єдиної держави («халіфату») виключно на засадах ісламу.

Організація стверджує, що хоче досягти своєї мети винятково мирними засобами. Проте вона заборонена в багатьох арабських країнах, у державах Середньої Азії, а також у Росії. У деяких із них її до того ж офіційно визнали «терористичною».

Натомість на Заході організація переважно діє відкрито й легально. Вона має офіційну штаб-квартиру в Лондоні. Організація потрапила під заборону в Німеччині й Нідерландах через антидемократичні чи антисемітські висловлювання її членів. Водночас спецслужби більшості західних країн не мають підстав підозрювати її в тероризмі чи забороняти її на інших підставах.
XS
SM
MD
LG