Доступність посилання

ТОП новини

Рибальський туризм в Італії


Наталка Кудрик Рим, 2 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Морська подорож на звичайному рибальському судні та ще й у товаристві з професійними рибалками. Сучасні вудки, спінінги і сіті у роботі, а виловлена тріска чи тунець відразу потрапляють на ваш обідній стіл. Це називається рибальський туризм, поширений в Італії та на її островах.

Рибальскі катери на Сицилії
Запах моря... Він зовсім інший далеко від берега. Інші й емоції туристів під час рибальського круїзу, ніж би вони ніжилися на комфортних лежаках на пляжі. Чого вартий один лише момент потримати у руках щойно виловлену рибу-меч! Або інше заняття: із сіті власноруч по одній вибирати рибу-кильку, слухаючи при цьому веселі оповідки досвідчених рибалок. Робота кропітка і вимагає неабиякого терпіння, хоча для багатьох розважальна. Це давній метод вилову кильки, завдяки якому риба не пошкоджується і найкраще зберігаються її смакові якості. Таким чином знайомишся з морською культурою регіону.

Туристи зазвичай виконують роль помічників рибалок, а частіше залишаються на борту просто спостерігачами. На це є свої причини. Пані Маргарита ді Феола, власниця рибальського човна у містечку Портопало на півдні Сицилії, розповіла Радіо Свобода, що під час подорожі ловлять рибу, використовуючи професійні снасті, які не дозволяють туристам ні чіпати, ні розглядати, ні фотографувати. Професійні знаряддя небезпечні, тому їх використовує лише екіпаж.

Відпочинеш та й смачною рибою поласуєш

Частина улову йде для приготування обіду. Під час рибної трапези, не просто смакуєш страви і біле італійське вино, а ще начуваєшся, яким корисним для пам’яті чи кровообігу є вміст твоєї тарілки. Після обіду - катання на надувному човні довкола яхти і купальні забави. Коротка денна подорож з обідом триває 5 годин. Якщо човен обладнаний для ночівлі, то відпочинок у морі може розтягнутися до трьох днів. Залежно від тривалості і ціни ростуть, в середньому відпочинок обійдеться від 65 до 135 євро на особу.

Раніше вважалося, що рибальський туризм популярний через помірні ціни. Та нинішнього сезону з подорожчанням євро важче заманювати на борт курортників, особливо іноземців, каже пані Маргарита.

Рибальські мандри на приватних авторизованих човнах поширені в Італії вже 8 років, відколи уряд дав зелене світло для розвитку такого виду малого бізнесу. Його осередки існують у багатьох місцях на всій протяжності італійського морського узбережжя, що сягає 8 000 кілометрів. Найпопулярніший він у невеликих рибальських містечках, де немає п’ятизіркових готелів і відповідно - масового туризму. Але є там завжди італійська гостинність і доброзичливість – це те безцінне, на що курс євро не впливає.
XS
SM
MD
LG