Доступність посилання

ТОП новини

У США судять американських військових за вбивства й ґвалтування цивільних іракців


Журі присяжних військового трибуналу визнало 22-літнього солдата Джесі Спілмана винним у зґвалтуванні і вбивстві 14-річної іракської дівчинки і вбивстві її родини. Раніше в п’ятницю інший трибунал виніс вирок 23-річному сержантові морської піхоти Лоренсу Гатчинсові, якого напередодні визнали винним в убивстві мирного іракця, – 15 років ув’язнення.

Журі присяжних військового трибуналу визнало 22-літнього солдата Джесі Спілмана винним у зґвалтуванні і вбивстві 14-річної іракської дівчинки і вбивстві трьох членів її родини – батька, матері й малої сестри.

Йому загрожує довічне ув’язнення. Вирок мають винести в суботу.

У справі про цей інцидент, що стався минулого року поблизу міста Аль-Махмудія, судять загалом 5 військових – 4 у військовому трибуналі й одного в звичайному суді.

Троє раніше визнали себе винними. Двоє отримали 90 і 100 років ув’язнення з правом на умовно-дострокове звільнення через 20 і 10 років. Іще один, який стояв на сторожі, отримав 5 років ув’язнення. Суд над п’ятим триває; прокуратура домагається для нього кари смерті.

Раніше в п’ятницю інший трибунал виніс вирок американському морському піхотинцеві, якого напередодні визнали винним в убивстві мирного іракця, – 15 років ув’язнення.

Минулого року в іракському селі Аль-Хамданія 23-річний сержант морської піхоти Лоренс Гатчинс наказав убити 54-літнього цивільного мешканця, якого військовослужбовці його підрозділу витягли вночі з дому.

Це сталося після того, як підрозділ, яким командував Гатчинс, не зміг знову затримати щойно випущеного з тюрми повстанця, за яким послали військовослужбовців.

Натомість вони вбили іншу людину, а тіло вбитого поклали біля ями при дорозі поруч із автоматом і лопатою й заявили, що застрелили повстанця, який намагався закласти міну.

Гатчинс – єдиний у цій справі, якого звинувачують в убивстві. За свідченнями, саме він був також організатором усього задуму.

Загалом у справі судять вісьмох військовослужбовців. Кілька з них, із яких зняли звинувачення в убивстві, вже отримали вироки – до 8 років ув’язнення.
XS
SM
MD
LG