Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у Росії правозахисні організації проводять заходи пам’яті жертв сталінських репресій


5 серпня 1937 року у тодішньому Ленінграді розпочали роботу так звані «особливі трійки», які засудили до розстрілу тисячі осіб.

5 серпня 1937 року у тодішньому Ленінграді розпочали роботу так звані «особливі трійки», які засудили до розстрілу тисячі осіб.

Меморіальну акцію провели, зокрема, у Карелії в урочищі Сандармох, де 70 років тому були розстріляні близько 12 тисяч в’язнів Біломорсько-Балтійського і Соловецького таборів. Серед страчених було чимало українців.

Президент України Віктор Ющенко від імені Української держави засвідчив шану перед пам’яттю усіх невинних жертв Великого терору 1937–1938 років.

«Ми поділяємо біль кожного народу, чиї кращі сини і доньки стали жертвами тоталітарного режиму», – мовиться у зверненні Президента України до учасників вшанування пам’яті жертв Великого терору в урочищі Сандармох Карельської республіки.

Віктор Ющенко наголосив, що від сталінських репресій зазнали втрат народи України, Росії, Білорусі, Грузії, Азербайджану та інших республік колишнього СРСР, і це є спільною трагедією.

«В історії України пам’ять про Соловки має святе значення», – зазначив Президент України, додавши, що сотні видатних науковців, діячів культури, духовних лідерів, невинно закатованих у Сандармосі, були «розстріляним відродженням» нації.

«Наш обов''язок – зробити все можливе, щоб прийдешні покоління ніколи не забули ці трагічні сторінки нашої спільної історії. Злочини тоталітаризму мають бути засуджені», – наголосив глава української держави.
XS
SM
MD
LG