Доступність посилання

ТОП новини

Драма південнокорейських заручників на тлі візиту до США президента Афганістану


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 6 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До Сполучених Штатів прибув з робочим візитом Президент Афганістану Хамід Карзай. Президент Джордж Буш запросив його до заміської резиденції Кемп-Дейвід, за 100 кілометрів від Вашингтона, для відпочинку і дводенних переговорів.

Як заявив Ричард Баучер, помічник державного секретаря США, візит Карзая – «це ще одна нагода для двох лідерів обговорити стан справ і що треба робити разом, а для нас, – каже Баучер, – черговий привід знову підкреслити, що підтримка Афганістану Сполученими Штатами є, як завжди, міцною».

Насамперед варто зауважити, що сам факт запрошення Хаміда Карзая до Кемп-Дейвіда, де по уїк-ендах відпочиває президент Буш – має свідчити про тісні зв’язки між урядами двох держав. Але тло візиту – це, безумовно, драма 23 південокорейських заручників, що їх 19 липня захопили таліби. Вони вже вбили двох із них і погрожують вбити решту. Таліби вимагають звільнення своїх бойовиків, що сидять в афганських тюрмах.

Газета «Вашингтон пост», наводить слова неназваного представника американського уряду, щодо того, що талібів треба примусити відпустити заручників, аж до застосування військової сили. Взагалі, повстання талібів почалося за кілька місяців після того, як американські війська повалили режим цих ісламських екстремістів наприкінці 2001 року. Останнім часом таліби активізувалися. Вони запозичують методи іракських бойовиків, такі як захоплення заручників і вибухи самогубців. Контрдії сил НАТО проти талібів призводять подекуди до жертв серед мирного населення. Принаймні 600 мирних афганців загинуло цього року і президент Карзай, вимагаючи від союзників більшої обережності , критикував їх за «нерозбірливе застосування сили».

На думку Марвина Уайнбаума, до недавнього аналітика державного департаменту з афганських справ, жертви серед цивільного населення пояснюються тим, що загони НАТО полюють на талібів та їхніх союзників – терористів Аль-Каїди, здебільшого з повітря, скидаючи бомби, аби вибити талібів з важкодоступних гірських районів уздовж афгано-пакистанського кордону.

Взаємини Афганістану з Пакистаном, це ще одна тема для обговорення у Кемп-Дейвіді, вважають спостерігачі

Президенти Буш і Карзай також мають заторкнути проблему наркотиків, експортованих контрабандою з Афганістану. Цьогорічний врожай опіумного маку, з якого виготовляють героїн, за прогнозами, буде не меншим, ніж рекордний збір 2006-го року. Торік Карзай відмовився від пропозиції Вашингтона посипати гербіцидами макові плантації, бо афганці побоювалися, що хімікати можуть вплинути на худобу й питну воду.

Незадовго до візиту Карзая у Вашингтоні було опубліковано доповідь держдепартаменту, де простежується зв’язок між наркотиками та діями талібів і Аль-Каїди. Звіт стверджує, що «без ефективної боротьби з наркотиками... Афганістан може знову перетворитися на притулок для міжнародних терористичних операцій... Таліби наживаються на наркотиках. Було помічено, що навесні у деяких регіонах таліби давали місячну відпустку своїм бойовикам для збирання врожаю опіумного маку. Отож зв’язок очевидний», - зазначає доповідь держдепартаменту.
XS
SM
MD
LG