Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині козаки об’єдналися для захисту пам’яток доби Запорізької Січі


28 козацьких громадських організацій області створили єдину координаційну раду, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

28 козацьких громадських організацій області створили єдину координаційну раду, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Новостворена координаційна рада з питань козацтва розробляє проект регіональної програми відродження та розвитку Українського козацтва на Дніпропетровщині. Вона, як планують, буде розрахована до 2012 року.

Козаки, зокрема, пропонують запровадити у навчальних закладах регіону освітні курси з історії воєнного мистецтва українського козацтва, реставрувати, відбудувати та охороняти пам’ятки історії та культури козацтва, створити Алею слави козацтва, упорядкувати територію та відремонтувати будівлі колишніх Підпільненської та Кам’янської Січей на території області.

Серед ініціатив нової організації — створення єдиного реєстру історичних пам’яток українського козацтва.

Координаційна рада з питань козацтва планує діяти консультативно-дорадчий орган, до її складу увійшли отамани усіх козацьких організацій, зареєстрованих в області, а ще — історики та депутати.

Перша сучасна козацька організація у Дніпропетровській області виникла майже 15 років тому. Наразі їх — майже три десятки. Статути подібних організацій передбачають ієрархію військових звань і носіння козацької зброї.
XS
SM
MD
LG