Доступність посилання

ТОП новини

Мінпаливенерго і «Нафтогаз» критикують представника РНБО за думку про можливість підвищити вартість транзиту російського газу


Міністерство палива і енергетики і Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» в своїх заявах назвали слова заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Юрія Продана «передвиборчими спекуляціями».


Міністерство палива і енергетики і Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» в своїх заявах назвали слова заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Юрія Продана «передвиборчими спекуляціями».

В обох заявах нагадано, що чинні українсько-російські газові угоди забороняють Україні підвищувати ставку транзиту російського газу до кінця 2009 року, хоча й не забороняють Росії піднімати ціну на газ для України.

Ці угоди, звертають увагу і міністерство, і компанія, підписували в січні 2006 року – якраз тоді, коли Юрій Продан був заступником міністра палива і енергетики.

Мінпаливенерго заявляє, що заяви про можливість підвищити вартість транзиту російського газу «можуть поставити під сумнів надійність і передбачуваність України як головного транзитера газу до країн Євросоюзу».

Міністерство також відкидає заяву представника РНБО як таку, що «не відображає переговірну позицію української сторони».

А «Нафтогаз» зі свого боку звинувачує Юрія Продана в намаганні «покрити невдачі окремої політичної сили» при укладенні чинних угод.

Угоди від 4 січня 2006 року від України підписали тодішні міністр палива і енергетики Іван Плачков і голова «Нафтогазу України» Олексій Івченко, які водночас були членами Народного союзу «Наша Україна».

Раніше в понеділок заступник секретаря РНБО Юрій Продан висловив думку про можливість переглянути ціну на транзит російського газу українською територією у зв’язку з очікуваним підвищенням ціни російського газу для України.

Напередодні нинішній міністр палива і енергетики Юрій Бойко прогнозував підвищення ціни на російський газ 2008 року «не більше як на 10 відсотків».

Юрій Бойко, формально позапартійний, є на 49-му місці в виборчому списку Партії регіонів.

Матеріали до теми:

• Україна може переглянути ціну на транзит російського газу своєю територією
XS
SM
MD
LG