Доступність посилання

ТОП новини

Грузинський міністр звинувачує Росію в агресії


Ракетним пуском Росія вчинила «акт агресії» проти Грузії, стверджує грузинський міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі.


Ракетним пуском Росія вчинила «акт агресії» проти Грузії, стверджує грузинський міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі. Грузинська сторона заявляє, що ракета впала неподалік села Цителубані в понеділок. Село розташоване 60 кілометрів на північний захід від грузинської столиці Тбілісі. Ракета не вибухнула.

Російська сторона категорично відкидає це звинувачення. «Ані в понеділок, ані у вівторок російські повітряні сили не здійснювали жодних польотів над грузинською територією», – заявив помічник головнокомандувача російських Військово-повітряних сил полковник Александр Дробишевский.

Грузинські урядовці кажуть, що ракета була запущена о 19:30 в понеділок. Речник Міністерства внутрішніх справ Грузії Шота Устіашвілі повідомив, що вчора два російські винищувачі вторглися у грузинський повітряний простір. Вони перетнули кордон і пролетіли 60 кілометрів в грузинську територію, каже міністр, і біля села Цителубані вистрілили керовану ракету «повітря-земля». Грузинська сторона вивчає ракету, наразі повідомили, що вона важить 700 кілограмів.

«Ми дуже щасливі, що після падіння так близько від села ракета все ж таки не вибухнула, отож немає жертв», – сказав речник міністерства внутрішніх справ Шота Устіашвілі.

Спостерігачі ОБСЄ і миротворці розпочали розслідування інциденту.

Стосунки між Грузією та Росією залишаються досить напруженими. 2006 року Росія видворила зі своєї території грузинів та бойкотувала грузинські товари внаслідок шпигунського скандалу, що спалахнув між двома країнами. Грузія тоді ненадовго затримала, а по тому видворила 4 російських офіцерів, яких грузини підозрювали в шпигунстві.

Грузія звинувачує Росію у підтримці сепаратистських рухів в Північній Осетії та Абхазії. Росія відкидає такі звинувачення. Минулого року Росія заявила, що плани Грузії стати членом НАТО матимуть серйозні наслідки на політичні, військові та економічні інтереси Росії в регіоні та негативно вплинуть на нестабільну ситуацію на Кавказі.

Матеріали до теми:

• Грузія обвинуватила Росію у ракетному бомбардуванні грузинської території
XS
SM
MD
LG