Доступність посилання

ТОП новини

США, ЕС та Росія обговорюють косовську проблему


Олекса Семенченко Лондон, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Трійка повноважних представників США, ЄС та Росії розпочали у Лондоні новий дипломатичний раунд з урегулювання косовської проблеми. Вони обговорюють у британській столиці план дій, перш ніж вирушать на Балкани у п’ятницю. Вони вважають, що нинішня місія може бути останнім шансом досягти угоди щодо майбутнього статусу Косова між його албанськими провідниками та сербським урядом.

Повноважний представник ЄС на перемовах «трійки» в Лондоні німецький дипломат Вольфґанґ Ішинґер сказав, що сербській та албанській сторонам залишиться звинувачувати лише самих себе, якщо новій міжнародній місії не вдасться домогтися порозуміння.

Вольфґанґ Ішинґер: «Ми – міжнародна спільнота – пропонуємо Белграду та Приштині ще одну, можливо, останню нагоду знайти рішення шляхом переговорів. Якщо ці зусилля будуть успішними, то це стане їхнім успіхом, якщо ж вони зазнають невдачі, це буде їхня невдача».

Тяжке завдання для «трійки»

У п’ятницю Ішинґер та його колеги у контактній групі-представники США Френк Вайзнер та Росії Александр Боцан-Харченко вирушать до Пріштіни та Белграда. Вони розмовлятимуть там із провідниками Сербії та керівниками проміжної адміністрації Косова, де албанська більшість вимагає проголошення повної незалежності провінції. Сербія хоче цьому запобігти, й у цьому її підтримує Росія.

Хоча офіційно Косово все ще перебуває у складі Сербії, де-факто провінція є під контролем ООН з 1999 року. Сербські війська було звідти виведено після повітряних ударів НАТО проти Сербії у відповідь на силові дії проти албанського населення, частина якого взяла до рук зброю.

Американський представник на переговорах Френк Вайзнер в інтерв’ю для Радіо Свобода окреслив наміри Контактної групи: «Гадаю, нині ми троє маємо сісти та продумати дії у наступні тижні. Також слід негайно провести зустріч зі сторонами конфлікту та з’ясувати їхні побажання. Тому я не хочу прогнозувати, як це все закінчиться. Ніщо не можна виключати. Це – серйозні перемови, і нам слід охопити важливі ділянки, подивитися, чи можливо знайти спільні точки дотику і просунути регіон у бік миру та стабільності. Але ми лише починаємо, і я не хочу прогнозувати формат, в якому ми діятимемо».

Керівники Косова попереджають про можливий вихід із переговорів

Очікується, що місія Контактної групи триватиме не більше чотирьох місяців. У грудні вона має подати звіт щодо результатів до ООН. Тимчасом, напередодні розмов, албанські лідери попередили про можливість протестів у Косові, якщо справу проголошення незалежності буде відкладено на якийсь довший термін. Прем’єр-міністр провінції Аґім Чеку, зокрема, сказав, що новий раунд переговорів розрахований лише на те, аби дати більше часу країнам, які ще не вирішили, чи визнавати незалежність Косова. Він попередив, що Косово може взагалі вийти з цих переговорів.

Захід змусила до нової місії Росія, яка погрожувала накласти вето на резолюцію Ради безпеки ООН, що ґрунтувалася на плані визнання незалежності Кососва. Західні дипломати в кулуарах скептично висловлюються щодо можливості компромісу. Лідери ж Косова пообіцяли оголосити незалежність в односторонньому порядку ще до кінця року, якщо переговори проваляться. У такому випадку низка країн, включно зі США, готові визнати незалежне Косово.
XS
SM
MD
LG