Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові парламентські вибори у Польщі під знаком запитання


Єва Поштар Варшава, 10 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Лідери польських політичних партій беруть під сумнів домовленість польського президента Леха Качинського з лідером опозиційної партії «Громадянська Платформа» про дострокові парламентські вибори. Після зустрічі, що відбулась у четвер, речник польського президента заявив, що дострокові парламентські вибори «неминучі». Однак у п’ятницю ситуація вже не була такою однозначною.

Лех Качинський
Ще в четвер після переговорів президента Леха Качинського з лідером опозиційної партії «Громадянська Платформа» Дональдом Туском польські коментатори назвали дату 21 жовтня як імовірний термін дострокових парламентських виборів. Однак у п''ятницю лідери польських політичних партій поставили під сумнів не лише цю дату.

Один із лідерів партії «Союз демократичної лівиці» Ришард Каліш зазначив: «Пан Дональд Туск не провів консультацій з іншими опозиційними партіями про передумови дострокових парламентських виборів, про що він домовлявся з президентом».

Для саморозпуску парламенту може не вистачити голосів

Щоб ухвалити рішення про саморозпуск, польський парламент повинен мати 307 голосів. Правляча партія «Право і Справедливість» та опозиційна «Громадянська Платформа», які висловили свою згоду провести дострокові вибори, разом мають лише 281 мандат. Польські коментатори сумніваються, чи вдасться здійснити рішення про саморозпуск парламенту без 55 мандатів «Союзу демократичної лівиці».

Як завершиться ця справа дізнаємось лише на першому після «канікул» пленарному засіданні польського парламенту, яке заплановане на 22 серпня. Доки польський парламент ухвалить рішення у цій справі, партія польської лівиці запропонувала у п''ятницю утворити в Польщі до виборів тимчасовий уряд без участі теперішнього прем''єр-міністра Ярослава Качинського.

Усе почалося з корупційного скандалу

На думку польських коментаторів, каменем спотикання на шляху до проведення дострокових парламентських виборів у Польщі є корупційний скандал у міністерстві сільського господарства, яке донедавна очолював лідер партії Самооборона Анджей Леппер. Усі лідери політичних партій вимагають від владної партії братів Качинських згоди на парламентські слухання про дії польських спецслужб у цій справі.

Із несподіваною для польських спостерігачів ініціативою виступила у п''ятницю партія «Ліга Польських Родин» (член урядової коаліції). Своє звернення партія скеровує до двох інших партій – учасниць коаліції: «Право і Справедливість» та «Самооборона». Коментатори оцінюють цю заяву як чергове, заперечення ідеї дострокових виборів у Польщі.

Лідер партії Роман Гєртих заявив: «Ліга Польських Родин пропонує почати нові переговори про урядову коаліцію. Метою цих переговорів було б утворення нового коаліційного уряду, однак уже без лідерів коаліційних партій».
XS
SM
MD
LG