Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна контактна група у справах Косова зустрілася в Белграді з керівництвом Сербії


Анамарія Рамач Белград, 10 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Зустріч у четвер в Лондоні міжнародних посередників ЄС, США та Росії у справі Косово розпочала новий раунд переговорів щодо врегулювання статусу цієї сербської провінції. Міжнародна трійка у п’ятницю прибула до Белграда, де зустрілася з керівництвом Сербії.

Представник Росії Александр Боцан-Харченко, посланець США у справах Косова Френк Вайзнер та представник ЄС Волфґанґ Ішінґер зустрілися у Белграді із президентом та прем’єр-міністром Сербії, Борисом Тадичем та Воїславом Коштуніцею.

Цей новий раунд переговорів, за словами представника ЄС Волфґанґа Ішінґера, для Белграда та Пріштіни можливо є останнім шансом для того, щоб знайти рішення із врегулювання статусу Косова. На його думку, у переговорах треба брати до уваги факт, що Косово вже 8 років не знаходиться під контролем Сербії. Від 1999 року край фактично перебуває під протекторатом ООН.

Зустріч у Белграді тривала півтори години, проходила за зачиненими дверима. Трійка коротко поінформувала співрозмовників про принципи наступного раунду переговорів. Наразі невідомо чи вони запропонували безпосередній діалог чи так звану «шатл-дипломатію», тобто переговори, в яких головну роль гратимуть посередники.

План Ахтісаарі залишається запасним рішенням?

Нинішні переговори відрізняються вiд тих, якi свого часу проходили в рамках мiсiї Марттi Ахтiсаарi, спецiального посланця генерального секретаря ООН. Підхід міжнародної трійки, за словами Ішінґера, цього разу дещо відрізнятиметься від того, який протягом останніх двох років відстоювали ООН та її спеціальний посланець Мартті Ахтісаарі.

Планом Ахтісаарі фактично визнавалася незалежність провінції, і тому для Сербії він був неприйнятним. А основне завдання трійки, за словами Ішінґера, – бути посередниками у новому діалозі між представниками Белграда та Пріштіни, від яких очікують конкретні пропозиції для вирішення проблеми.

Хоча, на думку посередника США Вайзнера, план Мартті Ахтісаарі залишається запасним рішенням у разі, якщо дві сторони у переговорах не дійдуть згоди. Проте представник Росії Боцан-Харченко, ще до приїзду в Белград заявляв, що згаданий план провалився, оскільки не був підтриманий Радою Безпеки ООН, і тому більше немає сенсу говорити про нього. Він заявив, що Росія у нових переговорах наполягатиме на компромісному рішенні Белграда та Пріштіни.

Очікується, що переговори триватимуть не більше 120 днів. Проте офіційний Белград, якого підтримує Росія, вимагає, щоб термін не був обмеженим. У суботу міжнародна трійка вирушає до столиці Косова Пріштини, де протягом вихідних зустрінеться з лідерами косовських албанців, представниками міжнародного співтовариства та з політичними лідерами косовських сербів.
XS
SM
MD
LG