Доступність посилання

ТОП новини

Президенти США і Франції зміцнюють зв''язки


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 13 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua). Президент Сполучених Штатів Джордж Буш прийняв президента Франції Ніколя Саркозі у своєму родинному маєтку у приморському курортному містечку Кеннебанкпорт на півночі Нової Англії у штаті Мейн. З появою у Єлісейському палаці нового французького лідера атмосфера стосунків між двома державами відчутно потеплішала.

Буш назвав Саркозі «другом», пригощаючи традиційним американським літнім обідом на свіжому повітрі. Щодо меню президентського обіду, то глядачі телевізійної серії про життя багатих і знаменитих будуть розчаровані. Жодних вишуканих гастрономічних страв не було, і так само не було жодних делікатесів та різноманітних соусів, до яких звикли прихильники французької кухні. Джордж Буш і його дружина Лора пригощали Ніколя Саркозі традиційним американським обідом. На подвір''ях мільйонів американських домів можна скуштувати подібний обід під час вихідних у літній час.

Та й президенти, одягнені у джинси й сорочки, виглядали не як державні мужі, а як пересічні американці, хоча на флагштоку перед маєтком майорів французький прапор на честь високого гостя.

«Саркозі – Американець»

Новий президент Франції відомий своїми особливими симпатіями до Америки. Виборці його називають «Саркозі – Американець». Він навіть свою першу літню відпустку нині проводить не на Французькій Рів’єрі, а в Америці, на озері Уінніпесоки в штаті Нью-Гемпшир, за 80 кілометрів від Кеннебанкпорта.

Президент Буш теж любить відпочивати на природі. До Кеннебанкпорта він прилетів спеціально, щоб запросити туди Саркозі, а у відпустку їде до містечка Кроуфорд у Техасі на своє сімейне ранчо. Буш пояснив репортерам: «Я техасець, і найбільше мені подобається моя ферма». На запитання, чи він погодився б на відпустку поїхати до Франції у гості до Саркозі, Буш відповів, що із задоволенням, «якщо у нього там знайдеться місце, де я міг би поїздити на моєму гірському велосипеді».

Але повернімося до обіду у Кеннебанкпорті. Там подавали смажені сосиски hot dogs, гамбургери, салат, свіжі помідори, качани кукурудзи, зварені у молоці, печені боби, а на десерт – традиційний місцевий пиріг зі щойно зібраними чорницями.

Друзі зібралися на сімейний обід

Журналістам сказали, що приїзд французького президента не слід називати ані самітом, ані візитом чи навіть робочою зустріччю. Мовляв, це просто друзі зібралися на сімейний обід. Втім, без політики не обійшлося.

Перед обідом президент Буш і його батько Джордж Буш-старший мали годинну ділову розмову з Ніколя Саркозі. Вони обговорювали поточні міжнародні проблеми, включно з іранською ядерною програмою.

Щодо нинішніх відносин між двома державами, то це «день і ніч у порівнянні з тим, що було за президентства Жака Ширака», зауважив Білл Кристолл, редактор консервативного журналу «Уїклі Стандард». У Вашингтоні добре пам''ятають, як у зв''язку тим, що Ширак виступав проти повалення режиму Саддама Гусейна в Іраку, американо-французькі відносини тоді погіршилися такою мірою, що у меню їдальні Конгресу смажену картоплю по-французьки перейменували на «картоплю у вільному стилі». Та й нині не у всіх питаннях погляди сторін збігаються. Ніколя Саркозі зауважив: «Чи ми в усьому погоджуємося? Ні. Навіть у родині трапляються незгоди, але ми все одно залишаємося однією родиною».
XS
SM
MD
LG