Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині вигоріли близько 200 гектарів лісу


Ярослав Гребенюк Луганськ, 13 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Близько 200 гектарів лісу віком від 10 до 40 років згоріли протягом минулих вихідних у Станично-Луганському лісомисливському господарстві Луганської області.

Пожежники гасять низовий вогонь, аби не дати йому «розповзтися»
Величезний стовп диму було видно за кілька десятків кілометрів від палаючого лісу, з самого центру Луганська. Лісники сповістили МНС про пожежу близько 13-ої години у суботу. Але вже за перший день полум’я охопило близько 50 гектарів.

У пересохлому лісі вогонь поширювався зі швидкістю 15 метрів на секунду. Цьому сприяв сильний вітер. Генеральний директор державного лісомисливського об’єднання «Луганськліс» Володимир Янченко каже, що сильний вітер розносив палаючі гілки, шишки та хвою на 50-100 метрів. Пожежа навіть перекинулась через річку Сіверський Донець шириною 80-100 метрів.

У ліквідації пожежі брали участь понад півтисячі людей – працівників МНС, лісників, міліціонерів, прикордонників. На місце виїжджали керівники Луганської області на чолі з головою держадміністрації Олександром Антиповим. Серед задіяної техніки були гелікоптер та пожежний потяг. Тільки у неділю вранці вдалося припинити поширення вогню.

Ліс горів понад добу

Залишки вогню гасять із допомогою сучасних імпульсних апаратів
Остаточно загасили пожежу близько 19-ої години у неділю. Але й сьогодні на місці пожежі про всяк випадок чергують лісники. У випадку відновлення вогню під загрозою знову опиняться 10 тисяч гектарів лісу.

Розмір шкоди встановлює спеціальна комісія. Група топографів протягом кількох днів облітатиме місце лісової трагедії на вертольоті аби встановити точну площу згорілого лісу.

Та ж сама комісія має встановити і причини пожежі. Попередня версія – необережне поводження з вогнем. Виконувач обов’язків начальника управління МНС в Луганській області полковник Вадим Шулюк розповідає, що через цей ліс проходить залізниця. «Існує припущення, що хтось, наприклад, необережно викинув недопалок у вікно. Потім почала горіти суха трава, а потім вітер розніс полум’я по лісу», – каже Вадим Шулюк.

Втім головний пожежник Луганщини наголосив, що це тільки припущення. На запитання про ймовірність навмисного підпалення він відповідав: «Висновки зробить компетентна комісія».
XS
SM
MD
LG