Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК звинувачує БЮТ у тиску, БЮТ не збирається виконувати вимоги ЦВК, Президент не бачить у підготовці до виборів «фундаментальних ексцесів»


За заяву від імені Центрвиборчкому про «безпідставні обвинувачення» і «грубий і неприхований тиск» із боку Блоку Юлії Тимошенко проголосували в понеділок усі 8 членів ЦВК за квотою коаліції; всі 7 членів ЦВК за квотою опозиції були проти. Член ЦВК від коаліції Михайло Охендовський заявив на понеділковому засіданні Комісії, що БЮТ зареєструють, якщо блок подасть виправлений список або додаток до нього з повними поштовими адресами кандидатів. Водночас представник БЮТ у ЦВК Петро Крупко зазначив, що блок не буде подавати таких документів, бо для цього немає правових підстав. Президент Віктор Ющенко учора констатував, що підготовка до позачергових виборів відбувається в Україні згідно з чинним законодавством і загалом «без якихсь фундаментальних ексцесів».


За заяву від імені Центрвиборчкому про «безпідставні обвинувачення» і «грубий і неприхований тиск» із боку Блоку Юлії Тимошенко проголосували в понеділок усі 8 членів ЦВК за квотою коаліції; всі 7 членів ЦВК за квотою опозиції були проти.

Як мовиться в заяві, Центральна виборча комісія повинна висувати до всіх суб’єктів виборчого процесу однакові вимоги і тому не може зареєструвати БЮТ, бо подані блоком документи «не відповідають» вимогам, висуненим до інших учасників виборчого процесу.

Крім того, в заяві від імені ЦВК розцінено як «провокацію» публічні заходи й агітацію, які проводить під стінами Центрвиборчкому «суб’єкт виборчого процесу, який не має права на агітацію», тобто не зареєстрований Центральною виборчою комісією Блок Юлії Тимошенко.

Член ЦВК від коаліції Михайло Охендовський заявив на понеділковому засіданні Комісії, що БЮТ зареєструють, якщо блок подасть виправлений список або додаток до нього з повними поштовими адресами кандидатів.

Водночас представник БЮТ у ЦВК Петро Крупко заявив, що блок не буде подавати таких документів, бо для цього немає правових підстав.

Він нагадав, що закон про вибори передбачає вказувати в списку кандидатів тільки їхнє «місце проживання», тобто населений пункт, але не повну поштову адресу.

Раніше в понеділок лідерка БЮТ Юлія Тимошенко повідомила, що Адміністративний окружний суд у Києві має розглянути позов її блоку до ЦВК в вівторок.

Вона висловила сподівання, що цей суд «здатен ухвалювати правомірні рішення » і це рішення буде, за її словами, «правильним і чесним», а відтак БЮТ отримає право брати участь у виборчій кампанії на підставі судового рішення – «без революцій».

Сьогодні Адміністративний окружний суд Києва приступив до розгляду позову БЮТу.

Учора Президент Віктор Ющенко констатував, що підготовка до позачергових виборів відбувається в Україні згідно з чинним законодавством і загалом «без якихсь фундаментальних ексцесів».

Про це Ющенко заявив у Форосі в Криму, де він зустрівся з Президентом Литви Валдасом Адамкусом.

Раніше в понеділок у Києві оприлюднили прохання Президента до ЦВК ще раз повернутися до питання реєстрації кандидатів у народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко «в добровільному порядку, не очікуючи на судове вирішення адміністративного позову БЮТ до ЦВК».

Заступниця голови Секретаріату Президента Марина Ставнійчук, яка зачитала це прохання, наголосила, що його в жодному разі не можна вважати за тиск на ЦВК, бо втрутитися в цей процес – обов’язок Президента як гаранта Конституції і дотримання прав громадян.

Матеріали до теми:

• Центрвиборчком сформував усі 225 окружних виборчих комісій • БЮТ проти ЦВК
XS
SM
MD
LG