Доступність посилання

ТОП новини

З доставкою додому!


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи використаєте Ви своє право проголосувати вдома? /images/photo/SL_15.08.2007_n1.jpg Григорій Чапкіс, заслужений артист України: - Звісно я буду голосувати на дільниці! Для чого мені вдома? Я ж не інвалід! Піду і проголосую з задоволенням! Це яку масу людей треба, пройти всі квартири! Що це таке ? Прийдіть до мене, я проголосую?! Здоровий – йди голосуй! Чого це до тебе приходити додому? Твоє право, а не обов’язок. Не хочеш – можеш не голосувати! Тільки до тих хто не може рухатися, в лікарню, можна приходити! /images/photo/SL_15.08.2007_n2.jpg Неля Гаврилівна, пенсіонерка: - Ніколи! Якщо би я не могла ходити то друге діло, а коли я ходити можу, мені вже 75 років, я піду туди. Вдома, вони цих старих людей примусять проголосувати за того, за кого захочуть. /images/photo/SL_15.08.2007_n3.jpg Микола, науковець: - Я хотів би аби це було вільне волевиявлення. Мені не приємно, коли проходять в оселю. /images/photo/SL_15.08.2007_n4.jpg Марина Василівна, пенсіонерка: - Мені краще щоб додому, Бо я не дуже добре себе почуваю... мені 80 років. /images/photo/SL_15.08.2007_n5.jpg Василь, пенсіонер: - Вдома? Ні! Я завжди сам ходжу аби бути впевненим! Це вже зовсім хворим, тим які не можуть ходити. На дільниці ти відчуваєш настрій людей. Особливо коли більшість голосує за когось одного – тоді відчуваєш певне єднання. Леся Штогрин, Віола Бурда. Всі бажаючі можуть не стояти в чергах за бюлетенями і не перейматися тим, як дістатися до виборчої дільниці. Віддати свій голос за того чи іншого кандидата на вересневих виборах можна вдома! Для цього потрібно лише написати відповідну заяву. Таке рішення, не зважаючи на незгоду деяких членів, таки прийняла Центральна виборча комісія. Юлія Тимошенко вже закликала Президента врегулювати вимоги для тих, кому треба голосувати вдома - зокрема, все-таки просити документ, який підтверджував би, що людина не може дійти до дільниці самотужки. Кому полегшить життя голосування вдома: партіям, виборцям чи тим, хто зацікавлений у фальсифікації народного волевиявлення?

Володимир Зубанов
Представники Партії регіонів ратують за спрощення процедури голосування вдома. Оскільки, на їхню думку, під час минулих виборів, через сувору перевірку медичних даних, немічні люди змушені були приходити голосувати на дільниці. Результатом стало шість смертей прямо на дільницях. Зараз же, у партій, з одного боку, є стимул, щоб проголосувало якомога більше людей — згідно із новим законом, вибори будуть дійсними, коли проголосують більше половини виборців. З іншого — партії мають достатньо людей, щоб проконтролювати домашнє голосування і не допустити фальсифікацій, сказав в інтерв"ю Радіо Свобода Володимир Зубанов.

Треба все зробити, щоб якомога більше людей прийшло і проголосувало. Створити такі умови, щоб якщо, наприклад, у когось проблеми з транспортом чи проблеми зі здоров’ям, але ця людина хоче проголосувати, – треба це забезпечити. І в БЮТ, і в "Нашої України", і в Партії регіонів є достатньо сил, щоб проконтролювати цей процес щоб не було ніяких зловживань, там підказок...

Микола Оніщук
Рішення ЦВК дуже зручне для людей, які не бажають витрачати вихідний день на похід до виборчої дільниці. Для чого кудись їхати і чекати свого шансу потрапити до кабінки для голосування, якщо фактично "замовити" бюлетені додому? Того, що виборчі комісії перетворяться на службу виклику бюлетенів з урнами додому, бояться і представники "Нашої України", говорить депутат Микола Оніщук.

"Ми пропонуємо, щоб у заяві громадян, які, з підстав свого фізичного стану, не можуть прибути на виборчі дільниці, окрім власне підстав були надані підтверджуючі документи, які засвідчують цю обставину. Інакше, з’являється можливість необмежених випадків, коли виборча дільниця буде зобов’язана виїжджати до осіб, які мають проголосувати, з мотивів лише того, що цього бажають і щоб це бажання задовольнити"

Вірі Мусаєвні шістдесят років, вона інвалід 1 групи, тому не виходить з дому вже шість років і майже весь час проводить у ліжку. Незважаючи на свій стан, Віра Мусаєвна – політично активна громадянка, стежить за ситуацією в країні і хоче на неї впливати. Як вона добивається свого права на це, знає кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока.

Слухати реп.



На президентських виборах три роки тому вдома голосувала неймовірна кількість виборців - до третини. Реально ж послуги доставки бюлетенів та урн додому потребують лише піввідсотка людей, які мають право голосувати, каже член ЦВК Андрій Магера. Реалізувати право тих, хто бажає голосувати вдома, практично не реально. Доставити бюлетені із урною за законом мають троє членів виборчої комісії, говорить правозахисник Євген Захаров. Водночас уже зараз мер Донецька скаржиться, що працівників для виборчих комісій і дільниць не вистачає, оскільки люди втомилися від постійних виборів. Втім, в історії про спрощений дозвіл голосування вдома рано ще ставити крапку - партія "Народна Самооборона" вже заявила про свій намір оскаржувати таке рішення ЦВК у суді.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG