Доступність посилання

ТОП новини

13-ий міжнародний кінофестиваль відкривається в Сараєві


Анамарія Рамач Белград, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У столиці Боснії і Герцеговини Сараєві у п’ятницю почався Сараєво- Фільм-фестиваль - Тринадцятий міжнародний кінофестиваль, який триватиме до 25 серпня. Фільми з Албанії, Боснії, Болгарії, Греції, Косова, Македонії, Румунії, Сербії, Словенії, Туреччини, Угорщини, Хорватії та Чорногорії будуть змагатися за престижну премію "Серце Сараєва".


Цей фестиваль виник 1995 року, у розпал війни, коли Сараєво було відрізане від решти світу. Фестиваль тоді практично став своєрідним вікном у світ. Стрічки не змогли призупинити стрілянину, але громадянам Сараєва він допоміг вийти із зачарованого кола. Водночас люди почули про страждання та боротьбу в місті під облогою. Цього року упродовж дев’яти днів глядачі у Сараєві матимуть змогу подивитися 176 кінострічок у тринадцяти категоріях, як у конкурсних, так i в програмах поза конкурсом. Акцент покладений на фільми з регіону Південно-східної Європи, та на їхніх авторів, які змагаються у категоріях ігрового, короткометражного та документального фільмів.

Мірсад Пуріватра, голова фестивалю, розповідає, що Програма сформувала свій профіль, а присутність численних, не лише регіональних, а й світових фільмових авторів, є доказом того, що Сараєво-кінофестиваль сьогодні є справжнім викликом для них. «Я впевнений, що публіка насолоджуватиметься не лише добрими фільмами, а й спілкуванням з численними гістьми фестивалю»,— каже він.

Фестиваль плекає молоді таланти

Світові майстри кіно вважають Сараєво-кінофестиваль чудовим місцем для обміну інформацією та ідеями. На фестивалі акредитовано 1500 гостей. Джеремі Айронс, Джульєт Бінош, Фатіх Акін, Майкл Мур - це лише деякі з-поміж відомих імен творців кіно, присутніх на фестивалі. Еміна Ґанич, виконавчий директор фестивалю, каже, що цей фестиваль плекає культуру діалогу, спілкування і шанування митців.

Фестиваль щороку організовує і різні навчальні акції для молодих авторів та студентів кіно-шкіл з регіону. Цього року одна з них називається «Сараєво Талант Кампус», організована у співпраці з Міжнародним кінофестивалем у Берліні. Вісімдесят молодих творців з регіону матиме нагоду відвідати лекції, майстерні, здобути додаткове знання та зустрітися з деякими найвідомішими зірками кіно.

Попри все, кінофестиваль сприяє розвиткові туризму в Боснії: його гості матимуть можливість відвідати найкращі місця цього краю. Сараєво-кінофестиваль, найвідоміший у регіоні Південно-східної Європи, щороку відвідує близько 100 000 любителів кіномистецтва.
XS
SM
MD
LG