Доступність посилання

ТОП новини

«Погані кредити» довели до світової кризи. Росія захищає свої банки. Претензії Грузії підтверджуються. Україна хоче будувати атомну електростанцію у Литві (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 17 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Газети Європи пишуть, що іпотечна криза в США сильно вдарила по Європі, де ледь вдається стримувати панічні настрої на фінансових ринках. Йдеться також і про Росію, яка через свій Центробанк намагається захистити фінансовий ринок від дефіциту ліквідності. Газети також пишуть, що експерти нібито доходять висновку, що ракета, яка впала на грузинську територію 6 серпня, – російська і що Україна намагається домовитися про свою участь у будівництві Іґналінської атомної електростанції в Литві.


Чимало газет, у тому числі й впливова лондонська «Файненшел Таймз», пишуть, що іпотечна криза в США вдарила по Європі і по Росії. Газети відзначають, що іпотечна криза в США загрожує справжньою катастрофою для Європи та Азії.

У США довго приховували, що іпотечні невиплати становлять від 50 до 100 мільярдів доларів. Цього тижня Федеральна резервна система країни, борючись з нестачею готівки, вкинула в обіг до 2 мільярдів доларів. Але банкам цього далеко не досить, щоб боротися з інтервенціями в десятки мільярдів доларів.

Газета пише, що Європейський центральний банк вкинув на ринок чергові 48 мільярдів євро, щоб стримати наростання неспокою на фінансових ринках.

«Файненшел Таймз» відзначає, що подібні заходи здійснює і російський Центробанк, який вкинув у банківську систему Росії понад 40 мільярдів рублів. Це стається в умовах, коли інвестори покидають ринок рублевих облігацій.

У Європі йдеться про страхи можливого краху фінансових ринків, коли банки навіть одні одним бояться давати кредити у зв’язку із кризою неплатежів і ознаками банкрутств великих іпотечних компаній.

Літак до Грузії вилетів із Росії, Україна може долучитися до будівництва балтійської АЕС

Впливова «Вол Стріт Джорнал» оприлюднила результати розслідування міжнародних експертів, які стверджують «на основі записів радарів», що 6 серпня «один літак тричі порушував повітряний простір Грузії з боку Росії і випустив ракету, яка не вибухнула». За даними газети, таких висновків дійшли експерти чотирьох країн – Литви, Латвії, Швеції та США, які працювали над проблемою на прохання Грузії.

Польська «Ґазета Виборча» пише наприкінці тижня, що Україна хоче брати участь у міжнародному проекті будівництва Іґналінської АЕС у Литві, де вже залучені, крім самої Литви і Польщі, й Латвія та Естонія. Польське видання наводить слова литовського Президента Валдаса Адамкуса під час його зустрічі з українським колегою Віктором Ющенком про те, що, на його думку, інші країни «навряд чи будуть протестувати проти участі України, тим більше, що про свої бажання також заявили і шведи».
XS
SM
MD
LG