Доступність посилання

ТОП новини

В Казахстані опозиція має намір опротестувати підсумки парламентських виборів, Президент Казахстану відкидає критику Заходу


За попередніми офіційними даними, до нижньої палати парламенту потрапила єдина партія – владна пропрезидентська «Нур Отан» (близько 88 відсотків голосів).


Опозиція – партія «Ак Жол» («Світлий шлях») і Загальнонаціональна соціал-демократична партія – відмовилася визнавати результати виборів і називає їх «повною профанацією».

Партія «Ак Жол» вважає, що офіційні попередні підсумки голосування не відображають справжнього волевиявлення народу. Про це сказано у заяві президії центральної ради партії, яка не змогла, за попередніми даними ЦВК, набрати на виборах необхідні для проходження до парламенту 7 відсотків.

Секретар Центрвиборчкому країни повідомив: «Загалом до Центральної виборчої комісії надійшло 13 скарг з усього Казахстану. Загальнонаціональна соціал-демократична партія оскаржує процес проведення виборів і подачі протоколів. Їм треба скерувати свої скарги до прокуратури. А потім, можливо, ці скарги розглянуть і вдадуться до необхідних заходів».

За попередніми офіційними даними, до нижньої палати парламенту потрапила єдина партія – владна пропрезидентська «Нур Отан» (близько 88 відсотків голосів).

Вибори до нижньої палати парламенту Казахстану відбулися минулої суботи, 18 серпня.

Спостерігачі від ОБСЄ заявили, що парламентські вибори в Казахстані не відповідали міжнародним стандартам.

«Я ніколи не бачив демократичної країни, в парламенті якої представлена лише одна політична партія», – заявив на прес-конференції в Астані голова місії спостерігачів ОБСЄ Любомир Копай.

У заяві Організації з безпеки і співробітництва у Європі вказано на непрозорість процесу підрахунку голосів і на надто високий бар’єр для проходження до парламенту (7 відсотків).

При цьому вибори визнані «кроком вперед» порівняно з попередніми.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв відкидає критику Заходу. За його словами, голосування було «відкритим і чесним».

Нурсултан Назарбаєв також висловив переконання, що однопартійний парламент буде ефективним: «На жаль, інші партії не змогли подолати 7-відсотковий бар’єр. Але ми не робитимемо з цього трагедії. У світовій історії не раз були приклади однопартійних і водночас дуже ефективних парламентів. Тим більше, що ми будемо враховувати конструктивні поради опозиції».

Матеріали до теми:

• ОБСЄ: вибори у Казахстані недемократичні, але є «кроком вперед» • Спостерігачі від ОБСЄ: Парламентські вибори в Казахстані не відповідали міжнародним стандартам • Чимало казахів байдужі до суботніх виборів у нижню палату парламенту Казахстану
XS
SM
MD
LG