Доступність посилання

ТОП новини

Північноамериканський саміт у Квебеку


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 20 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у канадській провінції Квебек розпочинається дводенний північноамериканський саміт. На гірському курорті Монтебелло, на півдорозі між Монреалем і Оттавою, зібралися лідери Канади, Сполучених Штатів Америки і Мексики, щоб обговорити світові та регіональні проблеми.

Представник Білого дому Гордон Джондроу повідомляє, що Джордж Буш, прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер та президент Мексики Феліпе Кальдерон внесли до порядку денного своєї зустрічі ситуацію в Афганістані, Ірак, перспективи мирного врегулювання арабо-ізраїльського конфлікту, проблему Ірану з його ядерною програмою, а також глобальне потепління і подальший розвиток світової торгівлі.

Гарячі теми: кордони, контрабанда, міграція

Крім того, учасники саміту мають обговорити проблеми безпеки кордонів, боротьби з контрабандою наркотиків і з нелегальною імміграцією. Загальна довжина кордонів між трьома країнами сягає 12 тисяч кілометрів, і охорону кордонів вони вважають особливо важливою справою в епоху боротьби з міжнародним тероризмом. Відомо, що адміністрація президента Буша нині розробляє безпрецедентно широку програму допомоги Мексиці з метою викорінення торгівлі наркотиками і підпільного їх транспортування.

Починаючи від 2005-го року північноамериканські лідери зустрічаються вже втретє, отож саміт у такому форматі стає традиційною подією. Програма саміту передбачає окремі особисті переговори Буша з Гарпером і Кальдероном. Саме під час цих розмов наодинці лідери заторкуватимуть суперечливі питання. Канада, наприклад, незадоволена тим, що Вашингтон намагається блокувати доступ канадської м’якої деревини на американський ринок. Мексика незадоволена надто суворими, на її погляд, умовами перетину американського кордону мексиканськими вантажівками.

Навіщо ускладнювати прикордонну процедуру?

Кальдерон і Гарпер мають свої власні заперечення стосовно наміру адміністрації США ускладнити прикордонну процедуру. Для в’їзду на територію США треба буде показувати паспорт. Нині для цього вистачає водійських прав. Лідери Канади й Мексики вважають, що нове правило означатиме бюрократичні гальма на кордоні і сповільнить торгівлю. Джефрі Дейвідоу, колишній посол США у Мексиці, нині директор Інституту Америки у Каліфорнійському університеті, каже, що на кордоні біля містечка Сан-Ісідро мексиканцям доводиться чекати понад годину і це вже надто довгий час. Білий дім погодився відкласти паспортну вимогу до наступного року, але Кальдерон і Гарпер вимагають цілковитого її скасування.

Іще одна важлива тема саміту у Монтебелло – енергетична. Пітер Гакім, президент вашингтонського центру «Міжамериканський діалог», вважає, що «є вагома причина для співпраці трьох держав у галузі енергетики. Як Мексика, так і Канада потребують значних американських інвестицій для розробки нафтових родовищ».
XS
SM
MD
LG