Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі соціал-демократи пропонують запровадити добровільний військовий обов’язок


Надія Кандиба Німеччина, 20 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Німеччині знову заговорили про загальну військову повинність, точніше, про її скасування. Пропозиція переглянути правила призову до бундесверу цього разу надійшла від соціал-демократів. Їхні ідеї наштовхнулася на критику, як з боку партнерів по правлячій коаліції – християнських демократів, так і з боку опозиції.

Як бути в майбутньому із загальним військовим обов’язком? Це питання останніми роками не дає спокою німецьким політикам. «Зелені», ліберали й частина соціал-демократів вважають, що слід перейти на контрактну військову службу. На їхню думку, така армія краще справлятиметься із сучасними завданнями. Крім того, вони вказують на те, що вже давно не можна більше говорити про справедливий військовий обов’язок для всіх: за даними лібералів, близько 60 % молодих німців не призивають ані на військову, ані на альтернативну службу.

Логотип зазначеної партії
Добровільний призов: до війська йде той, хто хоче

Після тривалого зважування всіх "за" та "проти" соціал-демократи нарешті запропонували свою модель – так званий «добровільний військовий обов’язок». Ідея полягає в тому, щоб до армії брали тільки того, хто сам цього хоче. Водночас пропонують створити систему заохочування до добровільної служби. Експерт з оборонних питань, соціал-демократ Райнер Арнольд переконаний, якщо в майбутньому добровільна служба в армії буде настільки привабливою, що не доводеться нікого примушувати йти до бундесверу, оскільки буде достатньо добровольців, то це можна назвати вкрай інтелігентним, амбітним суспільним проектом.

Як заохочуючий фактор можуть слугувати, наприклад, пільги при розподілі місць у вищих навчальних закладах. До обов’язкової служби в армії пропонують повертатися лише у випадку кризи або в разі браку призовників-добровольців.

Християнські демократи виступили категорично проти подібних планів. Вони вважають, що слід і в майбутньому зберегти повноцінний загальний військовий обов’язок. Міністр оборони Німеччини Франц Йозеф Юнґ нагадав, що упдовж 50 років німецька армія розвивається, як армія призовників. «Бундесвер має хороші зв’язки із суспільством як демократична армія», — ствердив міністр Юнґ.

На думку ж «зелених» і лібералів, які виступають проти загального військового обов’язку, до пропозицій соціал-демократів не можна ставитися серйозно. Як зауважила заступник голови фракції лібералів у Бундестазі Бірґіт Гомбурґер, такі ідеї є «ні риба-ні м’ясо». Вона вказала на те, що через внутрішньопартійні суперечки соціал-демократи знову не змогли випрацювати чіткої лінії.
XS
SM
MD
LG