Доступність посилання

ТОП новини

Польські проблеми і «Євро –2012»


Єва Поштар Варшава, 27 серпня 2007 р. Цього тижня польський парламент має остаточно вирішити головні аспекти проведення чемпіонату футболу «Євро – 2012» у Польщі. Інакше, вважають польські коментатори, країна не зможе виконати умови, поставлені перед нею Європейською федерацією футболу УЄФА.

Зруйнувати теперішній стадіон, де зараз базар, чи зводити новий?
Невже Україна самостійно, без Польщі проведе футбольні змагання «Євро – 2012»? Таке питання щораз частіше ставлять польські коментатори. А саме так може статися, якщо 7 вересня польський парламент не ухвалить низки законопроектів щодо проведення польської частини чемпіонату «Євро – 2012». Припускають, що польські депутати швидше зосереджуватимуться на розгляді питання про саморозпуск парламенту та дострокові парламентські вибори, ніж на спрощенні інвестиційних процедур при будівництві доріг та участі приватних інвесторів у державних проектах в рамках «Євро – 2012».

Треба ухвалювати рішення

Речник польського міністерства спорту Марцін Рошковський каже, що у вересні будуть вирішувати, який буде стадіон і де його будуватимуть. Опісля буде проведений конкурс архітекторів. «Зараз нам треба вирішити, чи зруйнуємо теперішній стадіон, де зараз базар, чи зводимо новий Національний стадіон поруч зі старим»,– каже він.

Новий міністр спорту Ельжбіета Якуб’як – реалістка. Вона вважає, що коли перед достроковими виборами польський парламент не ухвалить законів про Євро - 2012, тоді неможливо буде до середини 2010 року збудувати варшавський та інші стадіони, так як цього вимагає федерація УЄФА. Це може бути причиною позбавлення Польщі права на проведення чемпіонату, вважають польські коментатори.

Спортивний коментатор щоденника «Ґазета виборча» Ольґерд Квіатковський вважає, що Варшава може не встигнути побудувати Національний стадіон. Будівництво стадіону триватиме найменше два роки. Часу залишилось обмаль.

Скептики можуть побитись об заклад

Серед польських міст, які проводитимуть «Євро – 2012», Варшаві випала найскладніша доля. Варшавська міська влада відмовилась від співучасті у зведенні Національного стадіону.

Що може зробити міська влада, коли урядовий партнер часто міняє проект проведення «Євро – 2012», запитує представник варшавської мерії Вєслав Вільчинський. Останнім часом працювало 5 урядових уповноважених у справах проведення чемпіонату, нагадує він.

Тим часом польські букмекерські фірми заохочують поляків побитись об заклад, чи європейська федерація УЄФА відбере в Польщі право на проведення «Євро – 2012». За один злотий, покладений на це, можна заробити три.

Речник польського міністерства спорту в розмові з Радіо Свобода сказав, що він готовий поставити всі свої гроші за те, що Польща терміново закінчить підготовку до чемпіонату Європи з футболу 2012 року.
XS
SM
MD
LG