Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможуть голосувати туристи та «човники»?


Тетяна Ярмощук Київ, 28 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи зможуть скористатися правом голосу українці, які напередодні виборів виїхали з України? І чи зможе Конституційний Суд, у якому Президент оскаржив відповідні положення закону про вибори вирішити це питання до 30 вересня?

Поставивши свій автограф під змінами до закону про вибори, Президент вирішив оскаржити деякі з них. Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду із проханням переглянути положення закону щодо вилучення зі списків громадян, які виїхали за кордон напередодні волевиявлення. На його думку, таке положення не відповідає нормам Конституції. Окрім того, Президент вказує на відсутність у законі механізму внесення до списку виборців тих, хто повернувся в Україну за два дні до виборів або ж у день голосування.

На думку представників Партії регіонів, вносити зміни до закону про вибори сьогодні недоречно

Володимир Зубанов, заявив, що цей закон діє, він підписаний Президентом. За словами представника Партії регіонів, Президенту потрібно було тоді думати, що зробити з цим законом, а не зараз, коли до виборів залишилося 30 днів: «Не можна зараз уже чіпати цей закон, вже нехай буде, як буде. Треба просто подивитися, як технічно зробити таким чином, щоб врахувати тих людей, які реально повертаються, щоб вони могли проголосувати, і щоб ніхто не скористався голосами людей, які перебувають за кордоном і не голосують».

У швидкість рішення Конституційного Суду не вірить і опозиція

Бютівець Євген Корнійчук вважає, що це скоріше політичний крок, ніж крок, який сподівається на швидку перемогу і зміну протягом 30 днів: «Ми знаємо, що Конституційний Суд цю норму не перегляне у такий короткий термін. Впевнений, що колись КС цю норму перегляне і відмінить, але, думаю, що це станеться після виборів, на жаль. Тому під час виборів доведеться користуватися цим законом».

Чи матимуть вплив на результати виборів голоси громадян, які підпадають під норму щодо виключення?

На думку ж політичного експерта Тараса Березовця, норма щодо виключення зі списків громадян, які виїхали за кордон напередодні виборів, не зможе суттєво вплинути на результати голосування: «Це є лише предметом дискусії між Президентом та регіоналами, не більше того. Я ставлюся скептично до механізму обмеження пересування чи інформування прикордонною службою ЦВК. Якщо така практика і має місце, вона робиться для галочки, щоб певним чином прозвітувати».

Відповідні зміни до закону про вибори Верховна Рада внесла на початку літа, коли Президент після політичних домовленостей з Прем’єр-міністром та спікером Верховної Ради п’ятого скликання призупинив дію свого Указу про розпуск парламенту.
XS
SM
MD
LG