Доступність посилання

ТОП новини

Зброя на продаж. За оцінками експертів, торік від цього бізнесу Україна отримала понад 700 млн. доларів


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Для чого Україна торгує зброєю? /images/photo/SL_28.08.2007_n1.jpg Григорій, інженер: - Для того, аби бюджет поправити. Торгувати всім потрібно. Правильно, що торгують! /images/photo/SL_28.08.2007_n2.jpg Наталія Іванівна, педагог: - Будь-яка країна має це робити. Це гроші і гарні гроші. Росія все життя торгує зброєю і жодного політичного аспекту ніхто в цьому не вбачає. /images/photo/SL_28.08.2007_n3.jpg Григорій, колишній військовий: - Це бізнес, треба заробляти гроші на соціальні витрати, для бюджету. Треба всім торгувати, в тому числі і зброєю! /images/photo/SL_28.08.2007_n4.jpg Тетяна, проектувальник: - Ті, хто продають зброю, вони на цьому наживаються. Усі загрібають гроші у свої кишені. /images/photo/SL_28.08.2007_n5.jpg Олексій Григорович, пенсіонер: - Це не українське явище, а міжнародне. Є давне прислів’я – хочеш миру, готуйся до війни! Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Минулого року Україна постачала в 19 країн світу 1118 одиниць різноманітного озброєння і техніки. Це майже вдвічі більше, ніж у 2005 році. Про це йдеться у державному звіті для Регістру звичайних озброєнь ООН. Торік Україна вийшла на ринок озброєнь Нігерії - найбільшої держави Африки. Йдеться про постачання 10 одиниць бронетехніки. Також торік Київ продав 20 танків і 20 бронемашин Демократичній Республіці Конго. Яким загалом є виторг України від продажу зброї? І як використовують гроші?


Україна у десятці світових лідерів з продажу зброї

Україна, як експортер, продовжує зберігати свої позиції на світовому ринку озброєнь. За даними військового експерта, представника Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергія Згурця, торік виручка України від продажу озброєнь становила понад сімсот мільйонів доларів:

«Йдеться про цілком реальні дані, які Україна сама оголосила, відповідно до певного документу. Цей документ називається "Звітність перед ООН". Кожна країна , яка дотримується угод у галузі експорту озброєнь, зобов’язується надавати інформацію в рамках ООН».

Одне з найвідоміших українських підприємств із виробництва озброєнь - харківський завод імені Малишева. Саме тут виробляють танки та іншу відповідну продукцію, яку експортувала Україна до Пакистану, Ємену та інших держав. У 2005-му році завершився українсько-пакистанський 100-мільйонний контракт на поставку цій державі майже трьохсот спеціальних систем для танків «Аль Халід». Які ще контракти виконує завод імені Малишева, розповідає харківська кореспондентка Радіо Свобода Олена Солодовнікова:

«Харківський завод імені Малишева братиме участь у тендері на виробництво запчастин для бронетранспортерів, які Україна поставлятиме до Таїланду. Планується, що підприємство підпише контракт на постачання 96 одиниць цієї воєнної техніки. Десять днів тому під час свого візиту на Харківщину прем’єр-міністр Віктор Янукович пообіцяв, що завод імені Малишева буде мати державну підтримку. Також завод планують реструктурувати – на його базі хочуть створити два державних підприємства. Одне з них буде орієнтуватися на випуск виключно воєнної техніки, а інше — виконувати замовлення з постачання будівного та шляхового обладнання».

«Україна посідає 6 місце у світі за обсягами експорту зброї за останні п’ять років»

(за даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру (СІПРІ)


4 мільярди $ – Ізраїль, 5 мільярдів $ - Росія. Виторг від продажу зброї

У порівнянні з 2005 роком Україна збільшила обсяги поставок продукції військового призначення на 20 мільйонів доларів, зазначають військові експерти. І хоча за Україною закріпилося місце в першій десятці країн, що активно торгують зброєю, все ж таки пальма першості у цьому належить Сполученим Штатам, Росії та Франції. На четвертій же позиції – Ізраїль. Для цієї країни, котра є однією з «гарячих точок» планети, оборонна промисловість має надзвичайно велике значення, зазначає єрусалимський кореспондент Радіо Свобода Вольф Москович:

«Виготовленням зброї в Ізраїлі займаються понад 200 фірм, серед них 3 державні. Ізраїль витрачає 10 відсотків бюджету на військові цілі, з них третина отримується як допомога США. Перебуваючи на високому технологічному рівні, країна продає на міжнародному ринку зброї різноманітну військову техніку. У минулому році Ізраїль продав зброю на 4 мільярди доларів».

Куди ідуть гроші від продажу зброї?

Схема, за якою виручені від торгівлі зброєю гроші надходять в Україну, досить складна, зазначає Сергій Згурець. Ось лише деякі складові такої схеми: виробник озброєнь, власне експортер, посередники (як в Україні, так і за кордоном), представники військових у тій державі, що купує в України озброєння. Причому, зазначає експерт, не завжди від продажу зброї отримують «живі» гроші:

«Це може бути бартер, можуть бути офсетні схеми, коли за рахунок закупівлі озброєнь закуповується якась інша техніка. Це може бути нафта чи діаманти. Ми говоримо, що експорт озброєнь сприяє стимулюванню розвитку високих технологій».

Зі свого боку, колишній голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков констатує: важко простежити куди ж ідуть гроші від продажу Україною зброї.

«Гроші йшли в бюджет, а потім спрямовувались відповідно до статей, визначених законом. Проблеми були особливо на першому етапі після проголошення незалежності, коли у спадок від зруйнованого СРСР нам дісталась величезна кількість техніки, військового майна. Тоді великі були зловживання. Куди пішли ці кошти – важко сказати».

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG