Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття й Чехія поновлюють контакти


Надія Петрів Ужгород, 28 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - На початку XX століття чехів у Закарпатті нараховувалося понад 40 тисяч. Сьогодні — всього 320 осіб. Таку ситуацію спричинили Друга світова війна та перший період після неї. За радянських часів контакти чехів із Закарпаттям не розвивались, та й незалежність України майже не принесла змін. Лише зараз налаштовуються тісні зв’язки, окремі чеські регіони заговорили про співпрацю із Закарпаттям.

Закарпаття перебувало у складі Чехословаччини якихось два десятки років. Але старші люди досі згадують, що впродовж тих років тодішня Підкарпатська Русь розвивалася доволі динамічно. На думку викладача Ужгородського національного університету Федора Шандора, Чехословацька республіка надала Закарпаттю значну автономію у економічному, політичному і суспільному житті.

Зокрема, були сформовані закарпатські партії, які опікувалися Закарпаттям, це дало розвиток політичному життю, а відповідно, й формуванню політичної еліти в Закарпатті. Була також організована допомога релігійним громадам, конфесіям, що підвищило вагу релігії в суспільстві.Постали новобудови Ужгорода, Мукачева, Хуста, Солотвина, були відбудовані залізниці, телефони, телеграфи, величезна кількість шкіл.

За часів Чехословаччини Подкарпатська Русь пережила і судову, і адміністративну реформи

Федір Шандор вважає, що чеський уряд позиціонував свої землі, зокрема Підкарпатську Русь, як європейську територію, а не якийсь сировинний придаток у своїй зоні, як це було за Австро-Угорщини. Під час Другої світової війни майже всі чехи через сильні репресії з боку хортистської Угорщини, а згодом через утиски сталінського режиму покинули Закарпаття.

Перші спроби налагодити відносини з’явилися лише наприкінці 90-х років, уже за незалежності України. Щоправда, товаришували лише окремі села, а ще Ужгород з містечком Чеська Ліпа. І лише зараз нарешті заговорили про більш плідні стосунки. Першою такою спробою став нинішній візит до Закарпаття представників чеського краю Височіна.

Чехи та закарпатці домовилися про обмін студентами, про співпрацю у галузях економіки, туризму, культури. А ще закордонні гості хочуть допомагати окремим закарпатським селам будувати школи та розвивати гірськолижний спорт. В останньому, каже гетьман Височіни Мілош Вистрчіл, обидва регіони мають великі досягнення.
XS
SM
MD
LG