Доступність посилання

ТОП новини

«Потьомкінські села» чи сторожові пси демократії: громадські організації на дострокових виборах


Тетяна Ярмощук Київ, 28 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Віктор Ющенко заявляє про підтримку діяльності громадських та міжнародних організацій у спостереженні за достроковими виборами. А чи готові до цього громадські організації? І взагалі, якою буде їхня роль у виборах 2007?

За останні 10 років в Україні сформувався і загартувався пул впливових громадських організацій, які займаються різноманітними виборчими проектами. Речник Комітету виборців, який і є однією з таких організацій, Олександр Черненко вважає, що йдеться і про просвітницькі проекти, спрямовані на виборця, певні навчальні проекти, навчання членів виборчих проектів, спостерігачів, ну, і безумовно, моніторинг, як виборчої кампанії, так і дня голосування.

«Цим організаціям надане право вести спостереження за виборчою кампанією, і в 2004, 2006 роках, дуже чітко була видна роль громадських організацій для контролю за чесністю виборчих процесів. Ці організації активізувалися і на дострокових виборах», – сказав Олександр Черненко.

Скептицизм щодо серйозного впливу громадських організацій

Політичний експерт Олександр Палій скептично оцінює роль громадських організацій у ході нинішньої передвиборної кампанії. Він каже, що вони будуть радше декораціями, ніж вартовими демократичності виборів: «Ніяких великих новацій з боку громадських організацій не очікується. На якийсь серйозний вплив розраховувати не доводиться через те, що громадські організації значною мірою в Україні є бутафорськими».

За словами Олександра Палія, допоки не існує внутрішнього замовлення на функціонування громадських організацій, доти про їхню серйозну роль у політичній ситуації говорити не доводиться.

Натомість політолог Сергій Таран відзначає, що саме напередодні нинішніх виборів, політичні сили починають апелювати до громадських організацій: «Одразу кілька політичних сил заявили, що вони мають намір збирати конституційну асамблею, або якісь ради, щоб громадськість відігравала потужну роль. Але поки що не можу сказати, що ці наміри є серйозними».

У розпал політичної кризи відразу декілька громадських організацій виступили зі власними ініціативами щодо примирення сторін і недопущення громадянського протистояння в країні.
XS
SM
MD
LG