Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: Україні потрібен ефективний антикорупційний план та максимальна деполітизація правоохоронних структур


Президент у п’ятницю, відкриваючи координаційну нараду правоохоронних органів держави, презентував свої антикорупційні ініціативи. Віктор Ющенко наголосив на необхідності створення єдиного антикорупційного центру в державі. Президент також вкотре наголосив на необхідності максимальної деполітизації правоохоронних структур. Віктор Ющенко вважає, що необхідно максимально залучити світовий досвід при внесенні змін до українського законодавства та при реформуванні правоохоронних органів.


Про це Президент сказав у п’ятницю, відкриваючи координаційну нараду правоохоронних органів держави. На цій нараді Віктор Ющенко презентував свої антикорупційні ініціативи.

Голова держави наголосив, що Україна потребує консолідованих зусиль влади та правоохоронців навколо боротьби з корупцією: «Переконаний: наша діяльність – державних, правоохоронних інституцій – може бути набагато ефективнішою».

За словами Президента, правоохоронні органи України повинні мати єдиний план боротьби з корупцією та злочинністю і скоординовану роботу своїх відомств у цьому напрямку: «Ви повинні поставити перед собою одну мету – повернути віру людей у те, що ваша робота є ефективною».

«Жити в такій корупції неможливо, це не дає розвиватися країні», – заявив Віктор Ющенко.

Президент наголосив на необхідності створення єдиного антикорупційного центру в державі.

Він дав доручення Генеральній прокуратурі, Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки України і всім іншим профільним міністерствам і відомствам завершити роботу над створенням такого центру в законодавчому порядку.

При цьому Президент заявив про неприпустимість ситуації, коли Україна займає 99 місце серед 163 країн у рейтингу міжнародної організації «Транспарент Інтернешнл» щодо рівня корупції.

Віктор Ющенко нагадав, що вже розроблена концепція подолання корупції, і Україна звернулась до Ради Європи та деяких світових держав з проханням надати технічну допомогу в боротьбі з корупцією.

Президент вважає, що необхідно максимально залучити світовий досвід при внесенні змін до українського законодавства та при реформуванні правоохоронних органів.

«Правоохоронні органи повинні бути поза політикою»

Президент також вкотре наголосив на необхідності максимальної деполітизації правоохоронних структур.

У цьому контексті голова держави особливо застеріг присутніх від заангажованості та перенесення особистих політичних симпатій у підопічні відомства.

«Якщо хоч один керівник правоохоронного органу поведе через порушення закону свій колектив певною тенденційною політичною дорогою, це буде останній день його служби. Я все зроблю, щоб таких людей від правоохоронної системи відсторонити», – заявив Віктор Ющенко.

Президент вважає приниженням органів прокуратури закриття кримінальної справи за фактом захоплення Генеральної прокуратури.

«Я не можу сприйняти ту образу правоохоронців, яка була допущена декілька місяців тому, коли в приміщення Генеральної прокуратури заходить міністр внутрішніх справ з військовим підрозділом, і ми до сьогоднішнього дня не можемо поставити крапку в цій справі», – сказав він.

Президент висловив нерозуміння, чому правоохоронці по-різному трактують закони, коли йдеться про можновладців.

У зв’язку з захопленням 24 травня будинку Генеральної прокуратури було порушено кілька кримінальних справ, зокрема за фактами перевищення влади і службових повноважень міністром внутрішніх справ Василем Цушком і співробітниками МВС, а також перешкоджанню співробітникам оперативно-слідчої групи СБУ у виконанні службових обов''язків.

Постанови про порушення цих кримінальних справ були згодом скасовані рішенням Печерського райсуду Києва.
XS
SM
MD
LG