Доступність посилання

ТОП новини

Президент та Прем’єр відкрили другий фронт


Тетяна Ярмощук Київ, 6 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Бліц-крігу не буде. Війна між Секретаріатом Президента та Кабінетом Міністрів перейшла у затяжну фазу. Приводом для відкриття другого фронту стало рішення уряду про переведення інституту сухопутних військ зі Львова до Одеси. Між тим ситуація загострюється і на першій лінії фронту: Президент своїм Указом ввів у дію рішення РНБО щодо відсторонення міністрів.

Президент та Кабінет Міністрів
Вчорашньому рішенню уряду щодо перенесення інституту сухопутних військ зі Львова до Києва міністр оборони опирався. Сьогодні ж Анатолій Гриценко пішов у наступ. Він заявив, що Олександр Кузьмук незаконно суміщає посади віце-прем’єра та генерала армії, і попросив Президента його відставки зі Збройних Сил. Чи може генерал бути віце прем’єром?

На думку ж голови Атлантичної Ради, генерал-майора запасу Вадима Гречанінова, це не є суміщенням: «Генерал армії – це звання. Як майор, полковник. Гриценко полковник і міністр оборони. Питання лише в тому, що посаді віце-прем’єра не обов’язково відповідає звання генерал армії. Це може бути і цивільна людина». Прем’єр-міністр Віктор Янукович назвав заяви міністра оборони популізмом. Самого ж Гриценко захотіла відправити у відставку громадськість. Прямо сьогодні зранку низка органiзацiй заявила про необхідність його вiдставки, міністр оборони не вирiшує проблеми забезпечення вiйськовиків житлом.

Між тим, триває скандал і навколо персон міністрів Шуфрича та Рудьковського. На стійку оборону уряду, Вiктор Ющенко видав Указ, яким ввів у дiю рiшення РНБО щодо відставки міністрів транспорту та з питань надзвичайних ситуацій.

Віктор проти Віктора

Заступник Секретаря РНБО Юрій Продан каже, що Кабінет Міністрів має виконати рішення РНБО. «Сьогодні багато хто говорить, що це не є компетенція РНБО ухвалення таких рішень. Хотів би звернути увагу, що відповідно до Конституції України, Рада повинна вирішувати кадрові питання, коли вони становлять проблему національній безпеці країни».

Втім, будь-який конфлікт вигідний і Президенту і Прем’єру, твердить політичний експерт Сергій Таран. «Зараз, у розпал передвиборчої кампанії їм потрібно зробити все, щоби набрати більше відсотків для політичних сил, які вони очолюють. Цей конфлікт якраз показує суспільству, що основних політичних гравців в Україні є два – Янукович та Ющенко, а також політичні сили, які вони очолюють. А решта політичних сил мають грати вторинну роль».
XS
SM
MD
LG