Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ допомагає українським військовим знайти роботу в цивільному секторі


Богдана Костюк Київ 6 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Знайти нову роботу у цивільному секторі допомагає українським військовослужбовцям спеціальна програма ОБСЄ. Розпочата 3 роки тому у Києві, навчальна програма нині охоплює понад 20 міст і більш як 800 військових. Вони слухають лекції з цивільного та економічного права, а військові пілоти вивчають особливості цивільної авіації у Національному авіаційному університеті у Києві.

Цього тижня, успішно закінчили перенавчання та отримали відповідні сертифікати пілоти з військово-рятувальних патрулів, що базуються у Ніжині.

Від льотчика до пілота

Євген Скринник вважає себе щасливою людиною: з дитинства мріяв стати льотчиком – і став ним. Відслуживши в армії, продовжив службу у військово-рятувальному патрулі під керівництвом Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Відтепер, має ще і професію цивільного пілота, тож може служити у державних і комерційних структурах. Євген Скринник вважає, що програма ОБСЄ дуже хороша, вона допомагає колишнім військовим призвичаїтись до цивільної служби, знайти своє місце у звичайному житті. «Я усе життя присвятив авіації, і потім шукати якусь професію, від цієї сфери відірвано – то було проблематично. А завдяки програмі я призвичаївся до цивільного життя і отримав змогу залишитися пілотом».

Полковник запасу Олексій Іващенко був у «гарячих точках, працював у рамках міжнародних програм ООН і НАТО і вважає, що програма перепідготовки військових конче необхідна Україні, де звільняються у запас або виходять на пенсію тисячі працездатних військових. «Я побачив необхідність так званої реабілітації високопрофесійних спеціалістів льотно-технічного складу. За існування Радянського Союзу великі кошти було вкладено у їхнє навчання – тепер потрібні чималі гроші для їхньої перепідготовки, щоб їх вберегти як фахівців. Я вдячний ОБСЄ, що запропонували українським військовим таку програму, яка дозволяє зберегти і надалі використати такий професійний інтелектуальний потенціал».

Програма охопить 22 міста

Координатор програми Олександр Гладкий розповідає, що проект починався з 2004 року в Києві. Було у Києві 4 групи. 2005 почали звертати більшу увагу на регіони, і навчання проводилось у Житомирі, Чернігові, Дніпропетровську і Харкові. А вже 2006 року було відповідне звернення Міноборони із назвами міст, де найбільше військовослужбовців, які звільнюються у запас або у відставку у зв’язку з реформуванням, і вже є 22 міста.

ОБСЄ і Міністерство оборони мають намір продовжувати і розширювати програму, оскільки вона набуває особливого значення у період реформування Збройних сил: реформи передбачають, серед іншого, скорочення чисельності українських військовослужбовців, - каже Олександр Гладкий.
XS
SM
MD
LG