Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США сьогодні заслухає посла в Іраку та командувача військами


Петро Кагуй Прага, 10 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Конгрес Сполучених Штатів має заслухати посла США в Іраку Райана Крокера та командувача американськими військами в цій країні Дейвида Петреуса. Ці особи прозвітують про ситуацію в Іраку та результати нової стратегії американських військ, яку проголосили 8 місяців тому.

Під час одного з протестів у США проти війни в Іраку
Від січня 2007 року американський військовий контингент в Іраку збільшено приблизно на 30 тисяч осіб, на чому наполягав президент Джордж Буш. Загалом нині в Іраку перебуває близько 170-ти тисяч військовослужбовців.

Напередодні сьогоднішнього слухання у Сенаті, посол США в Іраку Райан Крокер та командувач американськими військами Дейвид Петреус заявили, що нарощування кількості військ позитивно вплинуло на зміцнення безпеки в Іраку. Так, за твердженням генерала Петреуса, кількість нападів в Іраку за останні 11 тижнів зменшилася увосьмеро.

Поступ до національного примирення в Іраку невтішний

Водночас і Райан Крокер, і Дейвид Петреус визнають, що, попри певні успіхи американських військ, поступ іракського уряду до національного примирення невтішний. В країні й далі триває протистояння між сунітами і шиїтами.

Представники Демократичної партії, котрі мають більшість і в Палаті представників, і Сенаті США, вже тривалий час виступають за початок виведення американських військ з Іраку.

В інтерв’ю Радіо Свобода вашингтонський аналітик Ентоні Кордесман зазначив, що не варто зосереджувати увагу лише на кількості американських солдатів, а необхідно розглядати це питання у контексті з політичними досягненнями. І якщо нинішній уряд Іраку на чолі з прем’єром Нурі аль-Малікі продемонстрував певні позитивні зрушення, то присутність американських військ сприятиме цій роботі.

«Якщо ви справді маєте політичне примирення, навіть якщо це – лише серйозний початок, тоді тиск на американські війська зменшуватиметься і критики війни втрачатимуть фундамент щодо проблеми, котра не є проблемою американських військ», – зауважив Ентоні Кордесман.

Він прогнозує, що Сенат продовжить фінансування американського військового контингенту в Іраку.

Як примирити сунітів і шиїтів?

А вже інший американський аналітик Майкл О’Генлон звертає увагу, що США на даний час не мають, так би мовити, рецепту для примирення сунітів з одного боку і шиїтів з іншого, котрі мають більшість в уряді.

Майкл Оганлон: «У цій ситуації потрібно, щоб іракське населенні довіряло іракським силам безпеки, і необхідно, щоб сили безпеки були надійними, навіть якщо вони представляють собою з’єднання різних окремих груп».

Саме від примирення шиїтів і сунітів залежить стабільність Іраку, що створить можливість для виведення американських військ, наголошує аналітик Майкл О’Генлон.

Тим часом кількість втрат американських військ зростає. Від початку війни в Іраку загинуло понад 3 тисячі 700 військових і понад 27 з половиною тисяч поранені.
XS
SM
MD
LG