Доступність посилання

ТОП новини

Суперечку на селі вирішить референдум


Валентина Одарченко Луцьк, 10 вересня 2007р. (RadioSvoboda.Ua) - волинська земля стала каменем спотикання між сільськими депутатами та головою сільради у Гіркій Полонці Луцького району. Депутати стверджують, що сільський голова розпоряджається землями сільради, нехтуючи інтересами громади і фальсифікуючи рішення самоврядного органу.


«Земельна історія» Гіркої Полонки розпочалася 13 квітня 2006 року – саме таким числом датоване рішення про погодження розташування об’єкта приватного підприємства «Ніксервіс», якого самі депутати навіть не бачили. Через кілька місяців проект рішення таки винесли на обговорення, але для його ухвалення не вистачило голосів. Тим не менше голова оголосив рішення прийнятим. Що означало – тепер приватне підприємство отримає в своє розпорядження на 48 років більше 22-х гектарів землі. Розповідає депутат, місцевий священик Володимир Присяжнюк:

«Нас повідомили за 5 хвилин до сесії … Ну це взагалі порушення будь-яких регламентів і норм. А потім випливає, що, виявляється, і на першій сесії це питання було сфальсифіковане… Рішення не проходить, бо треба більшість обраних депутатів, яких у нас двадцять плюс голова. А голова каже: «Рішення прийняте», і пускає його в хід. Депутати йому прямо казали, що це звичайне рейдерство. Віддай, і все».

А згодом були суди. Підприємці, які хочуть зробити в Гіркій Полонці оптовий ринок, поскаржились до суду на депутатів, котрі не бажали виконувати сфальсифікованих рішень І суд… зобов’язав сільраду украсти договір оренди!

Зараз цією справою опікується Волинська прокуратура. Тим часом сільський голова Микола Синюк вважає, що цей ринок конче необхідний і селу, і Волині, бо на ньому оптові виробники і покупці сільгосппродукції спілкуються без посередників, а отже, без цінових накруток. Він сподівається до 30 вересня переконати в цьому більшість односельців.

Синюк: «Люди повинні прийти і сказати своє слово – довіряють вони голові чи ні, правильно вчинив, що буде ринок, чи ні. Це просто таке політичне тертя іде, а я мушу до цього ставитися, як Закон пише про референдум. Є ініціатори, хочуть його провести – будь ласка…»

Як повідомив депутат Володимир Присяжнюк, це справа принципова - довести, що сільрада таки колективний орган місцевого самоврядування і має приймати рішення без тиску згори. Референдум щодо висловлення недовіри сільському голові обійдеться місцевому бюджету приблизно в тисячу гривень.
XS
SM
MD
LG