Доступність посилання

ТОП новини

Житомир: народні промисли – нові робочі місця


Богдана Костюк Житомир – Київ 10 вересня (RadioSvoboda.Ua). Польські міста Вроцлав і Люблін, італійський Неаполь, португальська столиця Лісабон – та український Житомир. Ці міста у різних куточках Європи об‘єднали житомиряни, які там працюють. Але незабаром кількість заробітчан з Житомирщини у країни Євросоюзу має зменшитись: в області розпочато програму підтримки народних ремесел.

Житомир відсвяткував День міста. Тож і з‘їхались у давню столицю слов‘янського племені древлян народні майстри з різних куточків Полісся, і навіть напередодні Форум провели. Його ініціаторка – житомирська майстриня Лариса Харчук розповідає:

«Це не просто... знаєш, зібрались і поговорили. А він був досить результативний – як у плані об‘єднання, так і у плані подальшої роботи: як зробити так, щоб це було прибутково для майстрів. І це на сьогоднішній день для житомирян досить актуально: адже Житомир – це не Карпати, не Крим, не Київ».

Але Житомиру є що показати – і поліське лозоплетіння, і обробку граніту, і ляльку – мотанку. Український дизайнер Валентина Сазонова свою кар’єру розпочинала з виготовлення ляльок. З Житомиром пані Валентину поєднує співпраця з державним об‘єднанням «Житомир Льон»:

«Дуже гарно пішло з Житомиром. По-перше, ми з ними разом створили магазини «Галерея льону». Ми з ним створювали навіть меблі з натурального дерева. І я дуже була щаслива, і ми створили свій певний стиль у меблях, в інтер’єрі».

Лариса Харчук і Валентина Сазонова упевнені, що відкриття нових майстерень і цехів збільшить попит на робочу силу, і люди зможуть працювати вдома, а не їхати світ за очі у пошуках кращої долі. Працівник соціальної служби Житомира Марія Кунчук стверджує:

«Відділи нашої обласної держадміністрації, міської влади, разом з громадськими організаціями шукають такі напрямки, щоб відпрацювати ці напрямки. Щоб можна було пропонувати нашій молоді. Треба створювати робочі місця!».

Серед робочих професій є і такі , що відроджують традиційні поліські промисли – гончарство, обробка каменю та інші. Марія Кунчук запрошує відвідати Житомир за рік – два, коли місто стане столицею традиційного українського мистецтва і ремісництва.
XS
SM
MD
LG