Доступність посилання

ТОП новини

ЗЕМЛЯ – ТОВАР ЧИ ДЕРЖАВНА ВЛАСНІСТЬ?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – приватна власність на землю --> /article/2007/9/D4C49651-5EB6-414A-99DF-2E2DA25573BD.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. ЧИЯ ЗЕМЛЯ? --> javascript:OpenWin( Надія Шерстюк, Віола Бурда /images/photo/Land_from_air_220.jpg В Україні близько 30 мільйонів гектарів землі, яка призначена для сільськогосподарських робіт. За приблизними оцінками експертів, її вартість складає понад 300 мільйардів гривень. Але поки що ніхто не має права продавати або купляти землю - ані держава, ані прості люди. Чи діє фактично ця заборона для чиновників різного рівня? Та коли можна дозволити в Україні зробити землю товаром?

ЗАМОРОЗИТИ КУПІВЛЮ-ПРОДАЖ ЗЕМЛІ!

Арсеній Яценюк: "Продовження мораторію на землю призводить тільки до одного – до спекуляції землею і зменшення вартості такої землі”.
На початку цього року, земельне питання стало актуальним у Верховній Раді. Парламент ухвалив рішення до 2008 року заборонити продаж та купівлю сільськогосподарських угідь. Президент Ющенко наклав вето на цей закон, виступаючи за те, аби земля стала товаром. Але парламент зміг набрати більше 300 голосів і подолати вето президента, таким чином заборонивши продавати та купляти землю до наступного року. За продаж - була фракція Наша Україна, від якої тоді з трибуни виступив Арсеній Яценюк:

“Заборонити селянину продавати землю, це все одно що заборонити селянину купувати-продавати молок, врожай, власний будинок”.

РИНОК ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ – TERRA INCOGNITA

Станції стільникового зв"язку, склади і дачні будинки городян на землях, які призначені для сільскогосподарських робіт - не дивина для мешканців сіл Рівненської області. В одній із сільських рад області депутати звинувачували голову у незаконному продажу землі, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко:

“На території цієї сільради вже був випадок, коли господар земельної ділянки Володимир Януль одного дня побачив на ній акуратно висаджені на ній ялинки. Як з’ясувалось, ділянку пана Януля сільрада передала громадянинові США, а мешканка села Струмівка Наталя Колодій якось з жахом побачила, що невідомі скосили пшеницю на батьковому городі і насипали на ньому каміння. Цю ділянку без її відома було передано під забудову городянам”.

За річне продовження мораторію на продаж землі на початку цього року проголосував БЮТ івець, колишній віце-прем’єр з аграрних питань Іван Кириленко. Земля - це товар, погоджується він, але в нашій країні поки що не можна дозволяти торгівлю нею - оскільки держава не створила ще умов для цивілізованого ринку. Більше 6 млн. українців вже є власниками землі - не на папері - а реально - каже Іван Кириленко:

Іван Кириленко
“Скільки коштує ця земля на цій ділянці? В даному населеному пункті, в даній області? Як оцінюється ця земля за Земельним кадастром за родючістю? Це треба пояснити людям – які права і обов’язки ...”

Проблема земельного ринку лежить в аграрній площині, зазначає юрист Олексій Толкачов. Досі немає необхідної законодавчої бази, Земельний кодекс існує, але не розроблені закони, які мають регулювати ринок землі, допущення покупців-продавців землі:

“Мораторій передбачав створення такого ринку землі. За цей час планувалося розробити цю базу. Але вже кілька років минуло, а закони і близько не відповідають стандартам, відтак мушу сказати, що законодавчої бази у нас немає”.

НАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ЧИ ПРИВАТИЗАЦІЯ?

Майже всі великі партії згадують у своїй передвиборчій програмі про право власності громадян на землю та врегулювання земельного ринку. Тільки комуністи вислювлюються категорично проти купівлі - продажу сільськогосподарських угідь приватним особам, а соцілісти згадують лише про розвиток аграрного сектору на європейському рівні. У січні 2006 року тоді ще прем’єр Юрій Єхануров розкритикував мораторій на продаж-купівлю землі. Серед тих, хто долав вето президента була не лише коаліція “регіоналів” та соціалістів із комуністами. До них приєдналися у цьому питанні й 120 депутатів БЮТу. Сьогодні ж представники Блоку з червоним серцем виступають за надання податкових та кредитних пільг орендарям землі. Озвучує позицію БЮТу Євген Корнійчук :

“На цю хвилину держава не може захистити власників земель від шахрайства чи від можливого порушення законодавства. Немає обліку земель сільськогосподарського призначення, не існує Кадастру і не існує уповноважених спеціалістів, які могли ю цими питаннями займатися. Тому як тільки ці питання держава вирішить, ми одразу ж будемо голосувати за розблокування продажу землі”.

За необхідність створення ринку землі виступає також і “Наша Україна – Народна Самооборона”. Представник цієї політичної сили Юрій Ключковський зауважує, що ринок землі має бути впорядкованим:

“Потрібно реалізувати стару ідею оцінки якості земельних угідь. І лише після того можна запроваджувати реальний ринок землі з встановленням ціни і з запровадженням іпотечного кредитування”. В 1935 році британський журналіст Ланселот Уолтон у своїй доповіді на засіданні українського-британського комітету в Лондоні зазначив - українці – це селянський народ. Цим пояснюються багато історичних процесів в Україні, зазначає історик Сергій Кот. Неможливо уявити українця без землі. Село виступало носієм національної ідеї, традицій і зберегтися воно може лише тоді, коли селянин матиме у власності землю, каже історик.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG