Доступність посилання

ТОП новини

“Жити чи виживати?”. Хто має забезпечити українцям гідний рівень життя?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – соціальна політика --> /article/2007/9/A27320F0-88CE-4EA8-8C1F-E4C092BC9C2E.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Життя пенсіонерів в Україні --> javascript:OpenWin( Марічка Набока, Сашко Лащенко “Соціальна держава”, “захист малозабезпечених верств населення”, “всім – рівні можливості”.... Освіта, медицина, соціальна тематика загалом – неодмінний розділ передвиборчих програм українських політиків, що мріють зайняти місце у Верховної Раді. Як же зараз держава піклується про малозабезпечених, і що реального пропонують претенденти на парламентські крісла?

ГЛАС НАРОДУ:
Яким чином можна покращити рівень життя в державі?
Андрій, охоронець:
- Впливають економічні показники. Підвищення внутрішнього валового продукту, налагодження зовнішніх ринків збиту, покращення товарообігу з іноземними державами. (З європейськими країнами - розвинутими, багатими, конкурентноспроможними.) Тільки після цього треба підвищувати зарплати і пенсії.
Тетяна, бухгалтер:
- За рахунок зниження пільг наших депутатів, а також за рахунок вільного ринку. У людей буде більше можливостей відкривати свій бізнес, заробляти свої гроші. А якщо люди будуть працювати на себе, то в бюджет будуть поступати кошти, за рахунок цього ми будемо покращувати своє життя.
Ігор Миколайович, водій:
- Треба, щоб Ющенко пішов, і Юлька. Тоді було б краще. Януковича до влади, тоді все буде добре. Він і так вже підняв економіку.
Лариса Василівна, бухгалтер:
- За рахунок підвищення зарплат, пенсій. А також у владі повинні бути професіонали. Економісти, спеціалісти своєї справи - в промисловості, в сільському господарстві.
Олександр, підприємець:
- У першу чергу - за рахунок дотримання законів. Поки не будуть дотримуватися закони - якість життя не підвищиться. Бо в якості життя не головне кількість грошей, головне їх якість!


СРСР. ЯК БУЛО НАСПРАВДІ?

Майже кожен третій мешканець України – пенсіонер
(RadioSvoboda.Ua)
Спостерігаючи нинішні соціальні складнощі, ті, хто ностальгує за радянським минулим, стверджує: от тоді держава дбала про малозабезпечених. Попередники однієї з партій, що претендує на парламентські місця під час нинішніх дострокових виборів в Україні, якраз і були єдиною “керівною силою суспільства” у Радянському Союзі. Член компартії України, дев’ятий номер її виборчого списку, Олександр Голуб переконує – тоді влада не кидала напризволяще нужденних і хворих.

Серед досягнень Союзу Голуб називає найбільш розвинуту і найбільш ефективну систему соціального захисту, потужну економіку, п’ятдесят два мільйони населення України. Він стверджує, що кожна людина мала роботу, безкоштовну освіту і безкоштовне медичне обслуговування.

Зі свого боку, правозахисник, колишній дисидент та політв''язень радянських таборів, психіатр Семен Глузман зауважує: радянська влада, комуністи дбали не про малозабезпечених, а про керівну номенклатуру. Але контраст між різними соціальними прошарками був прихований, він був державною таємницею.

ТУРБОТА ДЕРЖАВИ

Майже кожен третій мешканець України – пенсіонер. Більшість із цих чотирнадцяти мільйонів може розраховувати лише на допомогу держави, оскільки не всі можуть похвалитися турботливими дітьми. Шістдесяти тисячам літніх українців доводиться доживати вік у так званих “будинках престарілих”. Такі заклади насправді є лакмусовим папірцем ставлення влади до бідних і слабких.

Як Україна піклується про літніх людей, у яких нема родичів, які б їм допомогли? Як живеться мешканцям Будинку для престарілих, знає Наталка Коваленко, яка побувала в так званому будинку соціального будівництва.

Слухати репортаж:



МЕНІ ПОТРІБНА ДОПОМОГА!

Чи має держава допомагати людям, які працюють? І чи можуть вони вижити без її допомоги?

Фельдшер-лаборант Тетяна та її чоловік мають четверо дітей. Тетяна розповідає, що розпланувати сімейний бюджет – просто нереально. Ціни кожен день піднімаються, постійно виникають додаткові витрати, які вибивають сім’ю з колії, - каже Тетяна:

“Дуже важко взагалі щось планувати. Я просто живу і думаю – як вийти з цього положення. Ми являємося багатодітною сім’єю. Але, щоб отримувати якісь доплати, то ми, кажуть, багато заробляємо! Тобто три тисячі гривень на 6 чоловік в нашій сім’ї – занадто багато! Ну зміни є. Потихеньку зарплати ростуть, але й з ними ціни. Буквально рік назад у мене ставка була п’ятсот гривень з копійками, зараз уже вісімсот.”

Підприємець Віктор Коваленко розповідає, що і його сім’ї жити важко. У кредитів для приватних підприємців дуже великі відсотки. Тож, яка може бути поміч держави, коли здирають останню шкуру, - каже він.

ХТО КРАЩЕ?

Йдучи на нинішні вибори, очолювана прем’єром Віктором Януковичем Партія регіонів пропонує пенсіонерам “пенсію, що відповідає стажу, кваліфікації та умовам праці”. Зі свого боку, колишній урядовець, а зараз кандидат у нардепи від БЮТ Сергій Терьохін, як опонент партії Януковича, критикує соціальну політику теперішнього уряду:

“Встановлено Міністерством соціальної політики та праці правило, за яким українець має їсти одне яйце протягом чотирьох днів. На цьому базуються мінімальні заробітні плати, прожитковий мінімум і так далі. Мінімальна зарплата – більше чотирьохсот, а прожитковий мінімум – більше семисот гривень!”

Натомість представники Партії регіонів зауважують: соціальні проблеми дуже загострились під час прем’єрства Юлії Тимошенко і перебування на посаді міністра економіки Сергія Терьохіна. А після того, як уряд очолив Віктор Янукович, держава справді стала піклуватися про малозабезпечених. Уже не перший рік українські можновладці пишаються тим фактом, що в Україні стабільно зростає зарплата. Відповідно, переконують вони, життя в Україні поліпшується. Статистика підтверджує: справді – середня зарплата в Україні збільшується. Але та ж сама статистика свідчить: при цьому продуктивність праці залишається низькою – як при уряді Кучми, так і при урядах Тимошенко та Януковича.

Експерт-економіст Сергій Салівон зазначає, що зарплати в Україні ростуть останні три роки набагато швидше, ніж продуктивність праці. Таку ситуацію він називає унікальним явищем у світовій економіці. На одиницю продукції, яку випускають, наприклад, в Німеччині, робочої сили потрібно в декілька разів менше, ніж в Україні.

Тож можливо, українцям навчитися спочатку краще працювати, а потім вже сподіватися на державну допомогу?

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG