Доступність посилання

ТОП новини

На парламентських виборах 30 вересня виборці не зможуть голосувати за відкріпними талонами, за винятком членів виборчих комісій


На цьому в ефірі Радіо Свобода наголосив член ЦВК Андрій Магера.


На цьому в ефірі Радіо Свобода наголосив член ЦВК Андрій Магера: «На цих виборах, я хочу наголосити, відкріпних посвідчень не буде. Особа зможе проголосувати лише за даними реєстрації. Така вимога закону. Є, правда, один виняток. Він стосується членів виборчих комісій. Умовно кажучи: член виборчої комісії, який працює в Калуші, а родом з Івано-Франківська, зможе проголосувати в Калуші, його включать до списків виборців тієї дільниці».

Андрій Магера також припустив, що українці, які повернуться з-за кордону напередодні виборів, імовірно, зможуть проголосувати.

За словами Магери, відповідно до Конституції, така особа може звернутися до суду для захисту порушених прав, однак може виникнути проблема з виконанням рішення суду, оскільки всі списки виборців уже будуть закриті.

Андрій Магера: «За конституційними положеннями, особа могла б звернутися до суду для захисту порушених прав. Питання в тому, як виконати це рішення суду. Оскільки всі списки виборців уже будуть закриті, людину не буде куди вписати».

Представник Комітету виборців України Євген Побережний також вказує на недосконалість виборчого законодавства.

«Закон написаний так, що його неможливо виконати, по-перше. По-друге, його ніхто й не намагається виконати. Прикордонна служба для того, щоб умити руки і зняти з себе всю відповідальність, почала працювати над реєстром тих, хто залишив Україну, але вони почали над цим працювати з початку виборчої кампанії, тобто з початку серпня. Система передачі інформації про цих виборців настільки погано відпрацьована, що, можливо, не викреслять і тих, кого зареєструє прикордонна служба», – заявив Євген Побережний в ефірі Радіо Свобода.

Напередодні голова ЦВК Володимир Шаповал визнав, що громадянам України, які повернуться на батьківщину менше як за три дні до виборів, буде складно поновити себе в списках виборців.

Він висловив сподівання, що розв’язати ці проблеми допоможе своєчасне рішення Конституційного Суду України, до якого звернувся Президент із проханням дати оцінку конституційності такої норми.

Матеріал до теми:

• Речник МЗС: Українці, які виїдуть за кордон після 26 вересня, наразі не зможуть проголосувати на парламентських виборах 30 вересня • Посол США в Україні стурбований, що забезпечення прав громадян на вільний вибір нечітко врегульоване в деяких питаннях
XS
SM
MD
LG