Доступність посилання

ТОП новини

Податковий Комікс: в Україні немає чітких і зрозумілих правил, за якими платяться податки


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – податки --> /article/2007/9/9253E216-CBA9-412B-8464-86A06652294B.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Податки в Україні --> javascript:OpenWin( Надія Шерстюк, Віола Бурда Найбільші податки з громадян та підприємств стягують у Швейцарії. Україна в цьому рейтингу не на перших місцях - податковий прес вдержаві - близько 40 відсотків. Втім, Україна випереджає розвинені країни із великими податками за рівнем ухиляння від сплати данини державі. В кінці минулого року, за даними Організції економічного співробітництва, половина економіки країни перебувала “в тіні". Чому в Україні бізнесмени бояться податкових служб? Як політичні сили збираються вирішувати податкову проблему?

ГЛАС НАРОДУ:
Ви платите податки чи отримуєте зарплату у конвертах? (Мікрофон Радіо Свобода у Донецьку)
Любов, 33роки, менеджер з реклами:
- Мені пощастило, я отримую легальну зарплату. Плачу усі податки, податки великі. Але мене це радує.
Олег, 35 років, телеоператор:
- В конверті. Все легально.
Світлана, 27 років, маркетолог:
- Я отримую "білу" зарплату і плачу з неї податки. Але якщо мені щастить знайти "лівий" підробіток, то я намагаюся, аби він був у конверті.
Сергій, 28 років, системний адміністратор:
- Сплачую податки із зароблених офіційно. А те, що вдається заробити поза межами основної роботи...ну ,наскільки мені відомо, воно не оподатковується.
Тетяна, 34 роки, директор приватної фірми:
- Так, я отримую зарплату у конверті. Якби я її не отримувала, то мені просто не було б з чого жити.


ЕКОНОМІЧНИЙ ЗАШМОРГ ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ

Майже двадцять років у шкурі підприємця і роботодавця знаходиться Віктор Хмільовський - він заслужений економіст України, голова спілки орендарів - організації, яка сприяє розвитку підприємництва. За ці роки Віктор Хмільовський навчився не вірити ані гаслам, ані обіцянкам політиків щодо поліпшення життя і умов роботи... Із підприємцем спілкувалася Наталка Коваленко:

СЛУХАТИ:



У законі про податок на додану вартість, якщо подивитися в примітки до нього, депутати вносили більше ста змін. Так, залежно від уряду (а він в Україні не тримається більше року-двох) міняється майже кожен документ, що стосується оподаткування - і це найголовніша проблема, яка не дає життя бізнесменам, каже економічний експерт Центру Разумкова Костянтин Кузнєцов:

Костянтин Кузнєцов
“Контролюючі органи приходять на підприємство і мають більші можливості для штрафів, оскільки бухгалтер підприємства не має змоги відслідковувати постійно ці зміни, враховуючи те, що приймаються якість роз’яснення, інструкції”.

ПОДАТКОВА ПОРОХОВА ДІЖКА

Вихід із податкової плутанини і терору і бізнесмени, і політики бачать єдиний - ухвалення Податкового кодексу - єдиного закону, який чітко і зрозуміло визначав схему сплачення податків і розподілення їх потім у державному бюджеті. Уряд вже навіть запропонував проект такого закону парламентові. Чи дійсно він спростить систему стягування податків? Що це за документ і якою бачить податкову реформу Партія Регіонів - пояснює “регіонал” Олексій Плотников:

Олексій Плотников
“Партія пропонує податкові канікули малого сімейного бізнесу. Ми прихильники того, аби якнайшвидше ухвалити новий податковий кодекс і в цілому покращити систему оподаткування в плані її полегшення”.

Податків має платити більше той, хто більше заробляє. Треба розібратися із податками на нерухомість, аби багатії, хто збудував великі маєтки - платили відповідну данину - озвучує своє бачення принципів Податкового кодексу соціаліст Іван Бондарчук:

“Врегулювати таким чином, аби не просити те, що територія відправляє у державний бюджет, а щоб необхідну кількість відразу залишати у себе, те, що потрібно на функціонування державних органів влади передавати до державного бюджету”.

Більше десяти років намагається донести до парламенту думку про необхідність податкового кодексу “нашоукраїнець” Юрій Кармазін. Ті закони про податки, які є зараз мають багато недоліків - вони вже багато разів виправлені, вони складно написані і завеликі навіть для ознаймлення, а не те, щоб для вивчення, каже Юрій Кармазін і критикує урдовий проект Податкового кодексу:

“В ньому практично нічого не змінюється. Навіть ситуація погіршується, там мають бути максимально спрощені процедури щодо стягнення податків”.

Вже з десяток років для всіх політиків і бізнесменів є очевидним факт - податкова система України не розвиває бізнес, а заганяє його в тінь. Замість 50 відсотків внутрішнього валового продукту, українські малі та середні підприємства забезпечують лише 4 відсотки. Чому й досі, при всьому глибокому розумінні, політики так нічого і не поміняли у галузі оподаткування - пояснює економічний експерт Костянтин Кузнєцов:

“Політикам невигідно мати якихось конкурентів в економіці. В їхніх руках зосереджений великий бізнес”.

А відтак, політикам невигідно писати єдиний і стабільний для всіх Податковий кодекс. Оскільки основне їхнє заняття у парламенті, як володарів великих підприємств, це відстоювання інтересів свого бізнесу - працюючи у парламенті можна, наприклад, звільнити від податків певний товар або підприємство. А називається все це модним словом - лоббі!

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG