Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську не має власного приміщення Національна спілка фотохудожників


Ярослав Гребенюк Луганськ, 13 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Про творчі спілки, які мають статус національних, має дбати держава. Деякі з них допомоги не отримують. Луганська організація Національної спілки фотохудожників навіть не має власного приміщення.

«Квартирне питання» непокоїть не тільки окремих людей – у Луганську існує «без визначеного місця проживання» ціла організація, яка має статус національної.

Спілка фотохудожників отримала цей статус 2005 року. Спілку прирівняли до інших національних творчих утворень, і держава має забезпечити умови для творчості, а саме – надати приміщення під студію.

Але про це луганські фотомитці навіть не мріють. Наразі вони намагаються вибити хоча б кімнатку для організаційної роботи та зібрань.

Голова обласної організації Національної спілки фотохудожників Юрій Кішко показує листа з обласної держадміністрації, який він називає відпискою: «Таких приміщень у розпорядженні немає, під зібрання можемо інколи надавати дім творчої інтелігенції „Світлиця“».

«Вони запропонували збиратись, коли необхідно, у „Світлиці“. Але ж там є певний графік, там маса таких самих бездомних, як Спілка фотохудожників. Любителі макраме і таке інше… А виставки запропонували проводити у Галереї мистецтв», – каже Юрій Кішко.

«Жертви помаранчевої революції» для Галереї мистецтв важливіші

Потрапити до графіку виставок Галереї мистецтв досить складно. У черзі туди стоять чимало луганських художників та скульпторів. Але наразі й вони не можуть поставити свою експозицію, бо Галерею на кілька місяців окупував… так званий «Музей жертв помаранчевої революції».

З’ясувалось, що власного офісу немає навіть у головного проводу НСФХУ у Києві. Виконувач обов’язків голови правління Національної спілки фотохудожників України Луїза Мірошниченко розповіла, що в Україні з 25 обласних організацій близько 20 не мають своїх офісних приміщень, що обмежує їхню творчу та виставкову діяльність: «Навіть у Києві виселили центральний офіс Спілки, і вже півроку вона не має свого офісного приміщення».

Влада обіцяє знайти приміщення, але коли це вдасться, не знає

В управлінні культури Луганської облдержадміністрації Радіо Свобода повідомили, що проблему Спілки фотохудожників знають. Більш того, надія її розв’язати існує, сказала начальник відділу мистецтв управління культури Оксана Кокоткина.

«Треба буде звертатись іще, мабуть. Безвихідних ситуацій не буває. Якісь варіанти треба буде пропрацювати. Хоча я вам скажу відверто: обласні заклади культури переповнені. Проте йдеться все ж таки про Національну спілку, а їх у нас лише три… Треба буде подивитись. Ми розглянемо це питання», – пообіцяла вона.

Але для цього голові обласної Спілки фотохудожників треба буде ще не раз звернутись до управління, зазначила начальниця відділу мистецтв.

Коли можна очікувати результатів розгляду, Оксана Кокоткина на сказати не змогла.
XS
SM
MD
LG