Доступність посилання

ТОП новини

Київський саміт Україна-ЄС


Наталія Вікуліна Брюссель, 14 вересня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Сьогодні у Києві проходитиме саміт Україна-Євросоюз, у якому візьмуть участь лідери ЄС, український президент Віктор Ющенко та інші офіційні особи. Учасники розглянуть, як розвивалися відносини між Києвом та Брюсселем за останній рік, як ідуть переговори про нову поглиблену угоду між Україною та ЄС. Європейські представники мають висловити підтримку політичним і економічним реформам в Україні.


Європейську сторону на саміті представлятимуть голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, прем''єр-міністр головуючої в ЄС Португалії Жозе Сократем, Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер та Верховний представник ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єр Солана. Вони розглянуть насамперед відносини між Києвом та Брюсселем.

В інтерв''ю Радіо Свобода Хав''єр Солана сказав: «Найважливіший елемент саміту – це проаналізувати відносини між Україною та Євросоюзом за останній період, протягом якого відбулися деякі важливі події в Україні. І майбутні вибори є іншою важливою подією, яка відбудеться в найближчий час. Ми б дуже хотіли продовжувати обговорювати з лідерами вашої країни нові домовленості, аби поглибити відносини між Україною та Євросоюзом».

Не оминуть і теми виборів до Верховної ради

Представники ЄС говоритимуть з українськими партнерами і про вибори 30 вересня. Хав''єр Солана заявив, що він не сумнівається в тому, що вибори будуть вільними і справедливими.

У свою чергу Єврокомісія очікує, що вибори в Україні пройдуть за тими самими демократичними стандартами, що і попередні вибори. На цьому наголосив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу напередодні саміту Україна-ЄС. За його словами, Україна матиме важливі виклики, рухаючись у напрямку до політичної і конституційної стабільності, яку країна істотно потребує, аби робити подальший поступ у політичних і економічних реформах. Він зазначив, що Євросоюз підтримуватиме Україну на кожному кроці шляху, яким вона йде для розвитку найтісніших зв''язків із ЄС.

Перевести відносини ЄС із Україною на новий рівень

Напередодні саміту Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер назвала переговори з Україною щодо нової поглибленої угоди конструктивними, незважаючи на політичні події в останні місяці. Комісар зазначила, що це свідчить про зобов''язання всіх політичних сил України розвивати тісніші відносини з Євросоюзом. Ферреро-Вальднер із нетерпінням чекає на продовження переговорів, аби перевести відносини Євросоюзу з Україною на новий рівень.

На саміті мова піде також про торгівлю між Україною та ЄС, енергетику і довкілля, угоди про полегшення візового режиму для українських громадян та про повернення нелегальних мігрантів. Учасники зустрічі говоритимуть і на регіональні теми, особливо про діяльність Місії ЄС із прикордонної допомоги Молдові та Україні.

Матеріали до теми:

• ЄС не зміг розв’язати суперечки навколо вступу України до СОТ до п’ятничного саміту і тепер сподівається подолати їх у жовтні • Хав''єр Солана: «Після саміту ЄС-Україна наші відносини стануть ближчими»
XS
SM
MD
LG