Доступність посилання

ТОП новини

Владімір Путін керує країною, як структурою КДБ. Російського ведмедя не можна задобрювати. Чи буде зупинено будівництво північного газогону через Балтійське море? (Європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 14 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує обговорювати можливі сценарії розвитку політичної ситуації в Росії після неочікуваного призначення Владіміром Путіним мало відомого Віктора Зубкова на посаду Прем’єр-міністра. Чимало впливових видань Європи аналізують можливості ЄС в обновленні політики щодо Росії, яка поводиться з країнами спільноти, на думку багатьох експертів і політиків, все брутальніше. У газетах також обговорюють можливість зупинення будівництва північного газогону через Балтійське море.


Впливова «Файненшел Таймз» зауважує, що «висунення на Прем’єр-міністра нікому не відомої особи лише підкреслює, наскільки необмеженою владою володіє Путін». Газета також вважає, що авторитарний режим Кремля розігрує сценарій позірної демократії, тоді як насправді здійснюються всі заходи, щоб «якнайдовше протримати владу в руках» нинішнього керівництва Росії.

«Файненшел Таймз» також публікує думки аналітиків, які вважають, що «призначення Зубкова стало перемогою твердої лінії при владі таких, як Іґор Сєчін і Віктор Іванов – обидва є заступниками голови кремлівського апарату, а перед цим були співробітниками розвідки».

А німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» акцентує увагу на тому, що прихід Віктора Зубкова на посаду голови уряду насамперед небезпечний для «російських підприємств і банків», бо перед цим новий прем’єр керував відомством, якому досконало відомо чи не про всі фінансові потоки в російській економіці.

Ця ж газета зауважує, що Зубков із його знаннями «міг би тримати в шорах усіх, хто готовий кинути виклик „системі Путіна“, і тим , хто користується її плодами».

«Франкфуртер Альґемайне» висловлює припущення, що «як Президент Росії Зубков міг би взяти на себе роль регента», який, як вважають багато оглядачів, за будь-яких політичних сценаріїв забезпечить збереження нинішньої могутності Владіміра Путіна.

Впливове лондонське видання «Економіст» аналізує зміни політики ЄС щодо Москви і вважає, що спільнота «нарешті стала твердіше поводитися з Росією».

ЄС суворіше ставиться до Москви, а Європарламент думає, чи не зупинити будівництво газогону в Балтиці

Часопис вказує на те, що певну роль у змінах у російській політиці відіграв вересневий саміт ЄС у Португалії, який проходив за зчиненими дверима.

Хоча, на думку «Економіста», Брюсселеві ще далеко до єдності щодо справжньої чіткої «суворої політики» у стосунках із Москвою.

Польська «Ґазета Виборча» інформує про підготовку польським євродепутатом Мартіном Лібіцкім доповіді для Європейського Парламенту про екологічні та інші загрози будівництва північного газогону з Росії до ЄС дном Балтійського моря.

Сам автор заявив польським журналістам, що не виключає в доповіді заклику до зупинення реалізації цього проекту, насамперед, у зв’язку зі значними загрозами екології Балтики.
XS
SM
MD
LG