Доступність посилання

ТОП новини

Чому Україна – держава з потужним туристичним потенціалом – нічого на цьому не заробляє?


Надія Петрів Ужгород, 14 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Через невідповідність ціни і якості Україна втрачає туристів, кажуть фахівці у галузі туризму. А ще вони нарікають на те, що за кордоном майже не знають про туристичний потенціал України. Щоб якось заявити про себе, вони організовують міжнародні туристичні виставки. Саме така проходить сьогодні в Закарпатті. Чи дає вона якийсь результат?


500 доларів США в середньому приносить Україні один закордонний турист – такі розрахунки наводять закарпатські туроператори. Але вони кажуть, що цьогоріч кількість іноземців, які відпочивали в області, зменшилася принаймні на 15–20 відсотків. Основна причина цього – невідповідність цін і якості в готелях і турбазах.

Навіть транзитний відпочинок дорогою в Чорногорію та Хорватію цього літа проігнорували туристи Росії та Білорусі. Їм вигідніше було зупинятися в Угорщині, каже директор найбільшого готелю-інтуристу в Закарпатті Олександр Доктор.

«Не порівняти ціни і сервіс, приміром, в Угорщині за тих же сто гривень на добу за людину з українським сервісом за таку ж суму, навіть часто навіть без елементарних комунальних послуг», – скаржиться він.

Президент Асоціації туристичних підприємств Закарпаття Володимир Чепа вважає, що проблема ще і в тім, що про Україну в світі нічого не знають. Україна лежить на перехресті транснаціональних шляхів, у географічному центрі Європи, має значний туристичний потенціал, але відома лише завдяки Тарасові Шевченку і Чорнобилю, каже Володимир Чепа.

«На мій погляд, треба було б трошки вітчизняному туристичному продуктові ліпше бути представленим за кордоном і в країні самій. На жаль, Україна не має туристичних офісів у жодній країні світу», – нарікає він.

Одна виставка не врятує

Розрекламувати український загалом і закарпатський зокрема туристичний потенціал покликана виставка «ТурЄвроЦентр Закарпаття-2007», яка саме триває в області.

Але й вона не може зробити дива, бо кількома подібними заходами розрекламувати туристичну Україну нереально.

Сьогодні ж до Закарпаття на туристичну виставку приїхали делегації з 17 країн світу.

Туроператори Таїланду, Іраку, Лівану, Португалії і ближчих країн кажуть, що відкрили для себе казкові можливості, й дивуються, чого ж Україна з таким потенціалом така невідома…
XS
SM
MD
LG