Доступність посилання

ТОП новини

Ігор Юхновський: У Президента готують змінену Конституцію на перехідний період


Група авторитетних українських юристів під керівництвом професора Володимира Шаповала підготувала проект поправок до Конституції з радикальними змінами у розподілі повноважень між гілками влади, повідомив академік НАНУ в інтерв’ю тижневикові «Дзеркало тижня». За словами Юхновського, запропоновані групою Шаповала зміни до Конституції є проектом поліпшеної президентської форми правління і основою для «перехідного варіанту» Конституції, який усуває недоречності Основного закону 1996 року і вади конституційних змін 2004 року.


Група авторитетних українських юристів під керівництвом професора Володимира Шаповала підготувала проект поправок до Конституції з радикальними змінами у розподілі повноважень між гілками влади, повідомив академік НАНУ в інтерв’ю тижневикові «Дзеркало тижня».

За словами Юхновського, запропоновані групою Шаповала зміни до Конституції є проектом поліпшеної президентської форми правління і основою для «перехідного варіанту» Конституції, який усуває недоречності Основного закону 1996 року і вади конституційних змін 2004 року.

Підготовка проекту мала б бути завершена до виборів 30 вересня, а передбачені ним зміни – бути затвердженими на першій сесії новообраної Верховної Ради восени цього року, негайно набути чинності та діяти до ухвалення нової Конституції, розповів Юхновський, якого Президент Віктор Ющенко запросив до опрацювання оновленої версії Основного закону.

За словами академіка, в основі проекту оновленої Конституції України лежить принцип національної ідеї: «Коли цей національний принцип дотриманий, можна говорити і про способи врядування в державі», – сказав Юхновський.

Другий принцип, який, на його думку, слід закласти в Конституції, — це принцип раціонального і ощадного розподілу повноважень між гілками влади.

Конституційна реформа 2004 року була ще гіршою, ніж Конституція 1996-го, і її впровадження у 2005 році призвело до розбалансування і виконавчої, і законодавчої влади, вважає Юхновський, – і цей факт «зі страшною силою деморалізував усе суспільство, від верхніх гілок правління державою і судочинства й до самого низу».

Тому, сказав він, постало завдання побудувати збалансовану систему влади у майбутній парламентській республіці.

А тим часом нинішній проект за редакцією Володимира Шаповала є проектом поліпшеної президентської форми правління, каже Ігор Юхновський, – бо за сьогоднішніх обставин іншого перехідного документа і не може бути: в Україні діє всенародно обраний Президент, обраний на основі Конституції 1996 року, і він працюватиме до 2009 року.

За проектом, Верховна Рада, що буде обрана в 2007 році, матиме функції перехідного парламенту, основне завдання якого – підготувати під головуванням чинного Президента проект (або два проекти) нової Конституції.

Далі цей проект чи проекти треба винести на всенародний референдум, визначити дату набрання чинності новою Конституцією і під неї оголосити вибори до Верховної Ради та вибори Президента відповідно до цієї вже нової Конституції, розповів Юхновський про плани змін Основного закону.

Він також висловив думку про необхідність і терміновість створення в українському парламенті верхньої палати – сенату.
XS
SM
MD
LG