Доступність посилання

ТОП новини

Через 15 років після ухвалення рішення про будівництво укриття в Чорнобилі підписаний контракт на реалізацію проекту. Авантюра з саркофагом виявилася справою непростою. «Холтек Інтернешнел» вже має негативний досвід Чорнобиля


Василь Зілгалов Прага, 18 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вихід на вирішення однієї з найскладніших проблем сучасності – ліквідації наслідків вибуху на 4-му енергоблоці Чорнобильскої АЕС – став цими днями однією з головних тем європейської преси. Газети пишуть не лише про фінансові подробиці контрактів на будівництво укриття над четвертим, зруйнованим у 1986 році, енергоблоком, та сховища для ядерних відходів, але й про гострі політичні перипетії, які супроводжували підписання контрактів у Києві 17-го вересня. Це сталося за два тижні до парламентських виборів в Україні.


Лондонська «Ґардіан» інформує, що нарешті знайдені 505 мільйонів доларів на будівництво укриття над зруйнованим у 1986 році четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Ці гроші, як пише газета, Європейський банк реконструкції та розвитку вирішив довірити французькому консорціуму «Новарка». «Ґардіан» цитує українського Президента Віктора Ющенка, який під час підписання контракту висловив переконання, що «відповідь на проблему захисту ядерного реактора в Чорнобилі знайдена». Ця лондонська газета також вказує на грандіозність проекту – саркофаг висотою 105 метрів і довжиною в 150 метрів накриє у 2012 році старе укриття, «поспішно збудоване відразу після катастрофи». «Ґардіан» нагадує, що «95 відсотків ядерного палива все ще лежать під руїнами четвертого енергоблоку і постійно загрожують новим смертельним викидом».

Європейське видання «Вол Стріт Джорнел» вказує на те, що контракт з ЄБРР підписала також і американська компанія «Холтек Інтернешнел» з Нью-Джерзі, їй Банк виділив 200 мільйонів доларів на будівництво сховища для ядерних відходів у Чорнобилі. Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» конкретизує, що у новозбудованому сховищі розмістять 25 тисяч відпрацьованих паливних елементів з трьох, вже зупинених у 2000-му році, енергоблоків Чорнобильської АЕС. Ця газета також нагадує, що «Холтек Інтернешнел» вже мала справу в Чорнобилі, коли кілька років тому «отримала подібний контракт під керівництвом «Фраматому», але угода провалилася через розбіжності з українськими органами держнагляду».

Французька «Ліберасьон» інформує, що новозбудований французьким консорціумом «Новарка» «саркофаг, вагою 20 тисяч тонн, здатний вмістити всередині статую Свободи у вертикальному положенні». Газета також нагадує, що французька компанія «Вінсі», яка входить до консорціуму «Новарка», вже має досвід подібних масивних проектів. «Ліберасьон» відзначає, що з самого початку, від 1992 року, «авантюра з саркофагом виявилася справою непростою» через перипетії українського політичного життя, що «гальмували реалізацію проекту». Це французьке видання вказує на те, що й сам процес підписання контрактів 17 вересня «став причиною планового зіткнення між міністром з надзвичайних ситуацій... і Президентом Ющенком». Але, на думку «Ліберасьон», попри політичну епопею напередодні виборів «будівництво постійного ковпака над реактором – добра новина». Газета також наголошує, що роботу під час реалізації проекту отримають «майже тисяча робітників-українців і близько ста французьких фахівців».
XS
SM
MD
LG