Доступність посилання

ТОП новини

Торгівля дітьми залишається серйозною проблемою Південно-Східної Європи


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 вересня 2007 (RadioSvoboda.Uа) - Діти стають жертвами торгівлі людьми, коли їм обіцяють багатше життя, роботу, подорож за кордон. Про це йдеться у доповіді організації “Врятувати дітей”, яка провела дослідження в країнах Південно-Східної Європи. Представник цієї організації Стівен Ашбі заявив на презентації дослідження в Європарламенті, що донедавна Європа приділяла мало уваги тому, як запобігти явищу торгівлі дітьми.


Торгівля дітьми і надалі викликає серйозну стурбованість у Південно-Східній Європі, звідки хлопчиків і дівчаток вивозять з метою експлуатації. Незважаючи на більшу увагу цій проблемі в останні роки, уряди у тому регіоні мають обмежену здатність запобігти дитячій торгівлі. Це пояснюють слабкою системою захисту дітей, нестачею коштів і технічних ресурсів та тим, що в регіоні не зовсім розуміють, через які причини наражаються діти на небезпеку стати жертвами торгівлі.

Так вважає організація “Врятувати дітей”, що працює в Албанії, Босніі та Герцеговині, Болгарії, Косові, Чорногорії, Румунії і Сербії.Щоб краще з”ясувати, чому хлопчики та дівчата опиняються у сучасному рабстві, організація опитала 600 дітей у регіоні, які належать до соціально незахищених прошарків населення і, отже, перебувають у групі ризику бути проданими з метою експлуатації. Говорить директор регіонального відділення організації “Врятувати дітей” в Албанії Стівен Ашбі:

“Ці діти вже є жертвами бідності, неадекватних чи подекуди неіснуючих соціальних служб, розвалу сімей, насилля і дискримінації. Цих дітей необов”язково продадуть, але все перераховане підвищує такий ризик. Організація “Врятувати дітей” у програмах боротьби з торгівлею дітьми робить великий наголос на тому, як запобігти цьому явищу. Адже донедавна приділялося мало уваги розумінню того, що слід зробити, щоб не допустити торгівлі дітьми”.

Опитані хлопчики та дівчата, здається, більш-менш усвідомлюють, яка небезпека може критися в пропозиціях незнайомців. Так, злочинці можуть пропонувати дітям подарунки, пообіцяти їм роботу, цікаві подорожі. Учасники соціологічного опитування розказали, що торгівці дітьми часто дурять дівчат, вдаваючи з себе їхніх бой-френдів чи обіцяючи з ними одружитися. Інколи дівчата вірять обіцянкам злочинців, що ті знайдуть їм чоловіків, варто лише виїхати за кордон. У будь-якому випадку, діти погоджуються поїхати з незнайомцями головним чином, щоб поміняти бідність на краще життя.

Заступник голови Фракції Європейської народної партії і європейських демократів у Європарламенті Йозеф Сайер заявив, що з розширенням Євросоюзу проблема торгівлі дітьми стає дедалі важливішим пунктом на порядку денному ЄС:

“Боротьба з торгівлею дітьми – це дуже важливе питання. На жаль, торгівля дітьми у Європі зростає. Найбільше проблем виникає на південному сході Європи. Наша фракція взяла на себе зобов''язання робити все, що ми як парламентарі можемо, щоб боротися з торгівлею дітьми".
XS
SM
MD
LG