Доступність посилання

ТОП новини

Міська рада Дніпропетровська ухвалила сьогодні програму підтримки російської мови


Її автори посилаються на минулорічну ухвалу міськради, якою російській мові надали статус регіональної – попри те, що цю ухвалу по тому скасував суд. Представники українських патріотичних організацій провели акцію протесту проти цього рішення і обіцяють оскаржити його в суді.

Представники українських патріотичних організацій провели акцію протесту проти цього рішення і обіцяють оскаржити його в суді.

Програма підтримки російської мови у Дніпропетровську передбачає ширше використання російської мови в усіх сферах суспільного життя міста, надання 2,5 мільйонів гривень бюджетних коштів на рік на закупівлю книжок із Росії для шкіл і бібліотек, створення центру російської культури тощо.

Її автори посилаються на минулорічну ухвалу міськради, якою російській мові надали статус регіональної – попри те, що цю ухвалу по тому скасував суд, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За словами одного з організаторів акції протесту проти ухвалення цієї програми Анатолія Сокоринського, прихильники української мови обурені тим, що міськрада стала на підтримку мови сусідньої держави, і вважають це відвертим блюзнірством.

«Це вже межа блюзнірства. Над цією програмою працювали в той час, коли українська мова в занепаді, коли сьогодні у Дніпропетровську не виходить жодної української газети по суті. Сьогодні на цьому вирішили спекульнути і зробити перед виборами собі піар», – заявив Сокоринський.

Учасники акції протесту мають намір оскаржувати рішення міськради в судовому порядку аж до Верховного Суду України.

За даними перепису населення 2001 року, понад 70 відсотків мешканців Дніпропетровська вважають себе українцями.
XS
SM
MD
LG