Доступність посилання

ТОП новини

Шенґен вже перед Різдвом зробить кордон ЄС з Україною суворіше контрольованим. Європарламент ставить під сумнів будівництво Північно-Європейського газогону. Чи досягнуть візового компромісу Польща та Україна? (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 19 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса в очікуванні розширення Шенґенської зони, вже з початком наступного Різдва зникнуть кордони між більшістю країн спільноти. Чимало видань у Європі продовжують публікувати матеріали про переорієнтацію європейської енергетичної політики та закликають прискіпливіше вивчити доцільність будівництва газогону з Росії до ЄС через Балтійське море. Входження європейських сусідів України до Шенґену робить проблематичними нові візові стосунки з Києвом, так вважає сьогодні чимало європейських газет.


Австрійська газета «Ді Прессе» пише, що «найпізніше - до кінця 2008 року всі контрольні кордони всередині ЄС будуть ліквідовані... і в Шенґенській зоні не залишиться білих плям». З 1 січня 2008 року до Шенґену увійдуть всі східноєвропейські члени ЄС, окрім Румунії та Болгарії, яким треба підготуватися до цього ще впродовж трьох років. До кінця 2008 в Шенґенську зону увійдуть навіть Швейцарія і Ліхтенштейн. Кіпр стане «шенґенським» з початку 2009 року. Основна проблема, яка зараз суворо контролюється, це обладнання зовнішнього кордону ЄС. «Ді Прессе» зауважує, що «наприклад, Польща повинна зупинити потік нелегальних мігрантів і контрабанди з Білорусі та України» і відділ комісара внутрішніх справ ЄС нині прискіпливо перевіряє готовність східного кордону ЄС до роботи в нових умовах. Австрійське видання цитує комісара ЄС з внутрішніх справ Франко Фраттіні, який сказав, що «можливе навіть дострокове відкриття кордонів в середині ЄС – ще до Різдва».

Німецька «Гандельсблатт» вказує на те, що Європарламент ставить під питання будівництво Північно - Європейського газогону. Це викликано тим, як інформує газета, що Брюссель вимагає «переорієнтації європейської енергетичної політики». Одним з активних ініціаторів перегляду необхідності будівництва газогону через Балтійське море з Росії до ЄС є польський європарламентар Яцек Саріуш-Вольський. «Гандельсблатт» вказує на те, що тут все залежить від нового базового договору ЄС, який очікується не раніше 2009 року.

Польське видання «Жечьпосполіта» прогнозує, що «Варшаві та Києву вдасться досягнути компромісу в складній проблемі видачі віз після вступу Польщі до Шенґенської зони з січня 2008 року». Газета пише, що «основна проблема – це збільшення вартості віз для українців. Візи, які видаються нині безплатно, в майбутньому мають коштувати 35 євро». «Жечьпосполіта» також підкреслює, що до сьогодні ніхто не сказав українцям в 50-кілометровій зоні на польському кордоні, що їм очікувати від нового візового режиму з ЄС. Ця польська газета оприлюднила інформацію, що вірогідно великі міста –Львів, Ковель Луцьк не ввійдуть у так звану 50-кілометрову зону і це дуже хвилює місцевих жителів.
XS
SM
MD
LG