Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вшанували День пам’яті українських журналістів


Галина Терещук Львів, 21 вересня 2007 р.( Radiosvoboda.ua ) - 21 вересня, вперше в Україні відзначали День пам’яті українських журналістів, які загинули за правду. Ініціатива належить Національній спілці журналістів. ЇЇ підтримали священнослужителі і відправили молебні за загиблих журналістів.

Георгій Гонгадзе
ЩОРОКУ В УКРАЇНІ ЗНИКАЄ 10 ЖУРНАЛІСТІВ

Зранку у більшості храмів Львова священики відправили молебень за українськими журналістами, які загинули за невстановлених обставин. Адже щороку в Україні зникає більше 10 працівників ЗМІ. У більшості випадків слідство встановлює, що вони вчинили самогубство. За роки незалежності України, за офіційною статистикою, загинули близько 40 журналістів, які були неугодні комусь своїми публікаціями чи позицією. Серед тих, кого немає, тележурналіст Вадим Бойко, а ще Борис Дерев’янко, Георгій Гонгадзе, Ігор Александров і так далі.

Спілка журналістів звернулась до всіх релігійних конфесій з проханням провести 21 вересня молебень у храмах за працівників ЗМІ. Ініціативу підтримав глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар і закликав мирян помолитись за журналістів, які віддали своє життя, виконуючи професійний обов’язок. Кардинал Любомир зауважив, що 21 вересня усі християни відзначають велике церковне свято Різдво Пресвятої Богородиці, Матері Того, Хто також віддав своє життя за правду. Глава УГКЦ закликав журналістів замислитися над професією, яку віддавна називають «четвертою владою».

МАТИ ГЕОРГІЯ ГОНГАДЗЕ ВІРИТЬ У ТОРЖЕСТВО ПРАВДИ Ситуація в українській журналістиці далеко не найкраща, зауважила в інтерв’ю Радіо Свобода мати зниклого журналіста Георгія Гонгадзе. На її думку, нині свобода слова від контролем власників телеканалів і часописів. 7 років минуло від часу зникнення Георгія, і мати увесь цей час молиться за правду в розкритті справи її сина.

«Скажіть мені, як я маю жити з відчуттям, що чиясь дитина чи чоловік, чиї кістки лежать у морзі через мене не поховані? Мене це дуже мучить, але що можу тут зробити? Це не моя вина, що я відмовляюсь ховати останки невпізнаної людини. Я не маю експертизи, що кістки у прокуратурі належать Гії. Генпрокуратура від самого початку зникнення сина зайняла жахливу, я б сказала нелюдську позицію щодо мене і моєї родини».

Леся Гонгадзе вважає, якщо останки її сина не знайдені і не поховані, вона не має морального права відспівувати його у храмі. А тому молилась сьогодні за загиблих журналістів і просила у Бога правди в справі свого сина.
XS
SM
MD
LG