Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті нарешті є обласна інфекційна лікарня


Надія Петрів Ужгород, 25 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Кілька років тому обласної інфекційної лікарні в Закарпатті просто не існувало. Інфекційних хворих лікували або в районах, або ж на базі невеличкого відділення при обласній лікарні. Три роки тому влада вирішила, що в регіоні, близькому до Європи, слід по іншому боротися з інфекціями. Результатом такого рішення стало відкриття нової обласної інфекційної лікарні.


Ще три роки тому на місці нинішньої новенької інфекційної лікарні стояв напівзакинутий корпус, на нижні поверхи якого, де, власне, й працювало інфекційне відділення, було страшно зайти. Пошарпані стіни, на кожному квадратному метрі яких якщо не облізла фарба, то дощові потоки, потріскана плитка на підлозі, іржаві крани та поламані туалети… Такі умови хворих просто жахали, але найбільше вони дошкуляли самим лікарям, оскільки інфекційна безпека Закарпаття має особливе значення.

Завідувач курсу інфекційних хвороб Ужгородського національного Сергій Туряниця каже, що всі затримані нелегали, якщо у них розлади здоров’я, потрапляють в інфекційне вімдділення. Вони можуть бути джерелом непередбачуваних ситуацій.

Такою ситуацією й став наприкінці 2005-го спалах черевного тифу азіатського походження, який до Закарпаття й занесли нелегальні мігранти. З огляду на це за будівництво та ремонт інфекційної лікарні взялися з особливо активністю. За три роки повністю переобладнали стаціонарне відділення, відкрили реанімаційне, якого досі взагалі не існувало, закупили нове медичне обладнання. Хворі, потрапляючи сьогодні до лікарні, дивуються умовам та повному забезпеченню.

Та хоча лікарню й відкрили офіційно, роботи в ній ще багато. Наступного року в ній планують збудувати центральну бактеріологічну лабораторію, відремонтувати адмінкорпус, зробити окремий вхід. На все це потрібно майже три мільйони гривень, і обласна влада обіцяє їх виділити. Водночас голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші каже, необхідні ремонти зробили б ще й цього року, якби не довелося латати ті дірки в системі обласної охорони здоров’я, гроші на які обіцяла дати держава.
XS
SM
MD
LG